Skrei av beste sort

Espen Vesterdal Larsen fra Kulinarisk akademi tryllet frem frakert skrei med sylta løk, råkost på fennikel og blomkål, Hollandaise og sprø potet!

Oppskriftene er til 4 personer

Bakt Skrei

Dette trenger du:

600-700 g filet av Skrei eller torsk, her går det også fint å bruke halestykker
Havsalt
8 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:

Ta skinnet av torskefileten og strø salt hele veien rundt fileten.
La den ligge i saltet i 8 minutter og skyll så av saltet med kaldt vann.
Tørk med et tørt klede.
Smør et ovnsbrett med olivenolje og legg torsken på, krydre med salt og pepper.
Dekk med clingfilm og bak i forvarmet ovn, 85 grader, i omtrent 15 minutter til den har kjernetemperatur på 50 C.
Flak fisken, og den er klar til å serveres.

Sylta rødløk

Dette trenger du:

4 stk rød perleløk
4 stk stjerneløk
50 g epleeddik
100 g sukker
150 g vann

Slik gjør du:

Skrell løken, kok opp laken og la løken koke til de er møre.
Varmes opp i laken før servering.

 

Råkost på blomkål og fennikel

Dette trenger du:

½ stk fennikel
¼ stk blomkål

Slik gjør du:

Kutt blomkålstilken og bukettene så tynt du klarer på mandolin.
Skjær ut stilfestet på fennikelen, kuttes i tynne skiver på mandolin
Grønnsakene legges i isvann til de er sprø.
Tørkes og smakes opp med urteolje, salt og pepper før servering.


Hollandaise saus

Dette trenger du:

2 stk sjalottløk, kuttes grovt
2 stk laurbærblad
5 hel sort pepperkorn
3 dl hvitvin, tørr
3 eggeplommer
1 ts dijonsennep
6 gr salt
300 dl klaret smør eller 50/50 smør og nøttesmør
Cayenne pepper
Saft av en ½ sitron.

Slik gjør du:

Bland hvitvinen, laurbærblad og pepper og reduser til det er 20 % igjen.
Sil den reduserte væsken opp i en piskebolle.
Tilsett eggeplommene i reduksjonen og pisk sammen over vannbad til eggene tykner.
Ta vannbadet/piskebollen bort fra varmen.
Tilsett klaret smør som er varmet til ca 60 C litt etter litt.
Smak til med sitron, salt og Cayenne.

 

Dillolje

Dette trenger du:

3 dl nøytral raps olje
½ ts salt
1/3 bunt dill (her brukes alt, stilker også da de inneholder mye smak)

Slik gjør du:

Ha alt over i en blender og kjør godt sammen til en pure, denne has så over i en kjele og kokes på middels varme i 5-6 min.
Sil så oljen forsiktig i en fin sil, eller et kaffefilter.
Dette vil gjøre at vi koker ut farge og smak fra dillen som den nøytrale oljen vil ta opp.
Det vil resultere i en aromatisk og smaksrik olje med en fantastisk farge.
Fargen i oljen vil også være syrestabil og varmebestandig.
Tåler frysing og har god holdbarhet.
I dag bruker vi oljen til å smake til råkosten på blomkål og fennikel

 

Fritert potetsticks

Dette tenger du:

3 stk mandelpotet, skrellt
Rapsolje til fritering

Slik gjør du:

Kutt potetene i tynne strimler på en mandolin.
Skyll dem i kaldt rennende vann, da forsvinner det meste av stivelsen.
Tørk potetskivene godt og fritter dem gylne i 160 C rapsolje.
La dem dryppe av seg på tykt papir og dryss over litt salt.