Slik lager du Eyvind Hellstrøms favorittforrett

Her finner du oppskriftene til Eyvind Hellstrøm, Tore Renberg og Marte Stokstad fra En kveld hos Kloppen.

GJESTENES TRERETTERS: Østers, kylling og bær står på menyen i mandagens En kveld hos Kloppen. Nedenfor får du oppskriftene. Foto: TV 2
GJESTENES TRERETTERS: Østers, kylling og bær står på menyen i mandagens En kveld hos Kloppen. Nedenfor får du oppskriftene. Foto: TV 2

I mandagens En kveld hos Kloppen er det mesterkokk Eyvind Hellstrøm, forfatter Tore Renberg og programleder Marte Stokstad som gjester Solveig Kloppens hjem i Tåsen Hageby i Oslo. 

Som vanlig må gjestene stå for måltidet. Nedenfor finner du oppskriftene fra kveldens meny.

Eyvind Hellstrøms favorittforrett

Til fire personer.

Østers:

  • 16 ferske østers (helst fra Bretagne-kysten i Frankrike)
  • 1/2 pk Rørossmør
  • 1/2 slangeagurk
  • 1/2 granateple
  • 1 sjalottløk
  • 5 hvitløksfedd
  • 2-3 ss Ponzu-saus (japansk sitrusbasert soyasaus)
  • 1 sitron
  • 2 lime
  • 1 bit ingefær

Åpne østersene og ta muslingene ut av skallet. Den vakreste delen av muslingen beholdes hel og legges på kjøkkenpapir så vannet renner av, og den andre delen grovhakkes.

Vask de dype østersskallene, tørk dem og still dem på tallerkener dekket med et lag grovt salt eller tang som underlag.

Finhakk en halv agurk (husk å fjerne kjernen, da den inneholder mye vann) og legg det på en tallerken. Tørk av agurken med litt papir for å trekke ut mest mulig vann.

Bland sammen Ponzu-saus, finhakket sjalottløk, hvitløk, ingefær og saft fra lime og sitron.

Varm en halv pakke Røros-smør i en liten kasserolle til det blir lett gyllent brunt, og ha det varme smøret i Ponzu-blandingen.

Anrett østersen ved å legge litt agurk nederst i skjellene (spar litt agurk til å legge på toppen), før du legger den grovhakkede muslingen over. Legg deretter den vakre delen av muslingen oppå. Over muslingene fordeler du resten av agurken, og kjernene fra et halvt granateple.

Den varme sausen helles over østersen rett før servering.

Av drikke anbefaler Hellstrøm Champagne av Louis Roederer.

Bonusoppskrift: Stekt steinsopp

  • 12-14 steinsopp
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 2 ss finhakket estragon
  • Olivenolje til steking

Stekt steinsopp:
Skjær steinsoppen i skiver og stek i olivenolje, sammen med sjalottløk, estragon og salt.

Hovedrett: Tore Renbergs kylling

Tores kylling:

  • 4 kyllingfileter, gjerne økologiske.
  • 3-4 hvitløksfedd
  • Ketjap Manis (tyktflytende indonesisk søt soyasaus)
  • Sambal Oelek (chilipaste)

Ris:

  • Basmatiris til 4 personer
  • Litt finhakket sjalottløk (hilsen Hellstrøm)
  • Pistasjnøtter
  • Tranebær

Agurk- og mangosalat:

  • 1 agurk
  • 1 mango

Tilbehør:

  • Raita
  • Naanbrød

Del opp kyllingen i litt mindre biter, og mariner i en blanding av ketjap manis, sambal oelek og finhakket hvitløk i ca 20 minutter (Og ha gjerne litt sjalottløk og estragon i marinaden. Hilsen Eyvind Hellstrøm.)

Kyllingen stekes i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter.

Ris:
Fres litt finhakket sjalottløk og hvitløk i litt olivenolje i en vid kjele. Mål opp ris til riktig antall personer og putt det oppi sammen med løken. Hell så over vann (2 deler vann til 1 del ris) og gi det et oppkok. Bland inn en neve med pistasjenøtter. Sett så på lokk, og skru ned varmen til et minimum. La stå i ca. 15 min. Når risen er ferdig kan du blande inn en neve med tranebær.

Agurk- og mangosalat:
Skrell agurken og del den på langs to ganger. Fjern agurkkjernen, da denne inneholder mye vann. Del agurken opp i fine trekanter.

Skjær opp mangoen og del opp i fine terninger.

Retten anrettes med ris i bunnen, så mango- og agurksalat og kylling på toppen.

Serveres gjerne med raita og lune naanbrød.

Dessert av Marte Stokstad: Drømmekaken som ble «Martes bær»

  • Ladyfingers-kjeks
  • Egg
  • Mascarpone (1000 g)
  • Bringebær
  • Blåbær
  • Jordbær
  • Rips
  • Sitron
  • Lime
  • Pasjonsfrukt
  • Sukker

Legg bort alle ingrediensene som ikke er bær. Fordel bærene i skåler uten å ta seg bry med å dele dem opp. Fjern eventuelle bær med mugg på. Klem litt limesaft over bærene for å sikre en eksplosjon av smaker.

Serveres med en god Prosecco til.

Se En kveld hos Kloppen mandager klokken 20.00 på TV 2.