Tingrettens Krekar-kjennelse kommer trolig i ettermiddag

Oslo tingrett avsier trolig fredag ettermiddag kjennelsen om hvorvidt vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar til Kyrksæterøra er gyldig eller ikke.

Mulla Krekar på rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted på Kyrksæterøra. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mulla Krekar på rettsmøte i Borgarting lagmannsretts tirsdag i forbindelse med begjæring om å oppheve politiets beslutning om tvungent oppholdssted på Kyrksæterøra. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar til et asylmottak i Sør-Trøndelag etter at han ble løslatt fra fengsel sist søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag.

Oslo tingrett opplyser at det ikke er sikkert at kjennelsen er klar fredag, men at den i tilfelle vil komme i ettermiddag. 

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp) som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Blir trolig anket, uansett utfall

Flere av landet landets fremste eksperter i juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg har uttalt at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall.

Anundsen ønsket selv å pålegge Krekar meldeplikt og et bestemt oppholdssted, men fikk nei fra sitt eget embetsverk.

Tre grunner til oppheving

Krekars våpendrager, Brynjar Meling, mener det er minst tre grunner til at vedtaket om tvangsflytting må oppheves.

– For det første, så er det forvaltningsvedtak. Da skal det gis et forhåndsvarsel, sa Meling til TV 2 mandag.

Dette er ifølge Meling en saksbehandlingsfeil, da mulla Krekar ikke ble varslet før vedtaket ble fattet.

– For det andre, så er det slik at beslutningen er truffet etter en instruks fra departementet, fra justisministeren. Vi mener at det er en instruks i en enkeltsak, som det ikke er adgang til.

– Dernest, så er ikke beslutningen nødvendig. Hvor mulla Krekar befinner seg har ingenting å si for verken om han er en trussel for rikets sikkerhet eller annet. Vedtaket er truffet ut fra andre formål, nemlig at Fremskrittspartiet ønsker å vise handlekraft.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2