Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Truer med å stenge grensen for tvangsreturer fra Norge.

ADVARER NORGE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ønsker ikke å kommentere saken enda. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVARER NORGE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ønsker ikke å kommentere saken enda. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet.

Landet truer med å stenge grensen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

– Afghanistan er et farlig sted

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud.

Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet. « ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet. I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Vil ikke kommentere

Justisdepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

– Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen, til Bergens Tidende.

(TV2 / NTB)