Norge skal ikke selge Flytoget eller Statskog nå

KrF og Venstre har blitt enige med regjeringspartiene om at de ikke skal selge seg ned i Kongsberg Gruppen, Flytoget eller Statskog nå. Det er derimot flertall for nedsalg i Telenor.

NORSKEID: Flytoget skal fremdeles eies av staten, i påvente av jernbanereformen som regjeringen har varslet. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
NORSKEID: Flytoget skal fremdeles eies av staten, i påvente av jernbanereformen som regjeringen har varslet. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

KrF og Venstre har blitt enige med regjeringspartiene om at det likevel ikke skal gis fullmakt til nedsalg i Kongsberg Gruppen, Flytoget og Statskog.

Det kan bli aktuelt for staten å selge seg ned på et senere tidspunkt, men først krever partiene flere svar gjennom utredninger og reformer som allerede er planlagt. 

Grønt lys for Telenorsalg

Fullmakten til nedsalg i Telenor blir derimot vedtatt med forsikringer om at kritisk infrastruktur skal ivaretas.

– Vi mener at den privatiseringen som tidligere har vært gjort med Telenor har vært vellykket. Høringen viste også at et nedsalg kunne være positivt for selskapet, og det betyr at man tenker seg eiere som kan være med å videreutvikle selskapet enda sterkere framover, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i Finanskomiteen til TV 2. 

Staten eier i dag 54 prosent av aksjene i Telenor gjennom Nærings- og fiskeridepartementet. 

Fryker for hemmelig våpenteknologi

Næringsminister Monica Mæland ønsket i utgangspunktet at Stortinget gikk med på at staten kunne selge seg ned til en eierandel på 34 prosent i både Telenor ASA og Kongsberg Gruppen ASA. 

Men KrF ønsker først å sikre at informasjon om våpenteknologi ikke kommer på avveie. 

– Kongsberg Gruppen er jo et selskap som er ganske spesielt. Det har nasjonal og strategisk interesse, og da må vi først ha klart hvordan disse interessene skal sikres før det er snakk om noe nedsalg, sier Syversen.

Staten eier 50 prosent av aksjene i Kongsberg Gruppen. 

Venter på jernbanereform

Partiene er videre enige om å vente med å ta stilling til nedsalg i Flytoget inntil jernbanereformen er lagt frem.

– Det vil være unaturlig å si ja til nedsalg av Flytoget når vi vet at det er en jernbanereform rett rundt hjørnet. Vi er selvsagt veldig utålmodige på reformen av grunner som går langt utover Flytoget, sier Terje Breivik, nestleder i Venstre.

Når jernbanereformen kommer er ikke klart. 

Hans Olav Syversen er tilfreds med at en rekke fullmakter er stoppet. 

– Ja, vi er tilfreds med den enigheten som har kommet, og som innebærer at det ikke nå blir gitt noen salgsfullmakter til Kongsberg Gruppen, Flytoget eller Statskog. Dette fordi vi mener vi må ha et bredere grunnlag på plass før vi vil se på noe eventuelt salg, sier Syversen.

Han sier videre at staten fortsatt skal ha kontroll over infrastruktur, naturressurser, og teknologi og informasjon knyttet til nasjonal sikkerhet.

Eierskapsmeldingen skal ferdigbehandles torsdag. 

Staten kjøper utenlandsk eiendom

Regjeringspartiene Høyre og Frp har ønsket å selge store arealer av norsk skog. I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil «selge arealer fra Statskog tilsvarende det Statskog har kjøpt de siste årene».

Dette er mer enn én million mål.

Det har skapt sterke reaksjoner at regjeringen vil selge ut eiendommer i Norge, samtidig som staten kjøper opp eiendommer for enorme summer i utlandet.

Reklamemann og fotballentusiast Ingebrigt Steen Jensen startet aksjonen «Nei til salg av Norge» for noen uker siden på Facebook.

Det tok helt av, og nå er over 26.000 personer medlemmer av gruppa. En annen gruppe, «Folkebevegelsen mot privatisering av Statskog», har 53.600 medlemmer og har samlet inn 38.500 underskrifter. 

– Dette er jo folkets eiendom, ikke Solvik Olsens eller Monica Mælands, men staten og det er oss. Det er det norske folk som eier dette, og selv om jeg ikke har noe statistisk belegg for å si det så er det likevel min klare oppfatning at dette vil ikke nordmenn, sier Steen Jensen.

Regjeringen legger opp til å øke de norske eiendomsinvesteringene i utlandet gjennom oljefondet til 250 milliarder kroner.

I dag eier staten eiendommer i utlandet for 74 milliarder kroner.

Solgte oppdrettsgigant til Mitsubishi

I oktober solgte staten sin eierandel i oppdrettsselskapet Cermaq til japanske Mitsubishi.

Staten solgte hele eierandelen sin på ca 60 prosent for 96 kroner stykke til oppdrettsgiganten. 

– Jeg synes det er positivt at et stort internasjonalt industriselskap nå kjøper Cermaq. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et internasjonalt perspektiv, sa Monica Mæland til E24 etter salget.

Tidligere denne uken bestemte nærings- og fiskeridepartementet at de ikke skulle selge entreprenørselskapet Mesta. 

Årsaken var ifølge næringsminister Monica Mæland at budene som kom inn var for lave i forhold til verdien på selskapet. 

Staten eier per i dag 100 prosent av aksjene i Mesta AS. 

Mer innhold fra TV 2