Johan Martin Ferner er død

Johan Martin Ferner, prinsesse Astrids ektemann, er død, opplyser Kongehuset.

Kongens svoger, Johan Martin Ferner, sovnet stille inn på Rikshospitalet i Oslo i dag, den 24. januar 2015 klokken 05.25, opplyser Kongehuset. Han ble 87 år gammel. 

Ferner var gift med prinsesse Astrid i 54 år. 

Lavmælt mann 

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til Prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar», heter det i en kondolanse fra kong Harald.

– Det var triste nyheter, og mine tanker i dag går selvsagt til prinsesse Astrid og hennes storfamilie, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland. 

Ferner har vært syk i lengere tid. 

– Sist jeg snakket med han var like etter at hans yngste sønn giftet seg like før jul. Da var han veldig stolt og jeg gratulerte ham med sønnens bryllup, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Han beskriver Ferner som en god og elskverdig mann. 

– Vi har gått til samme barberer i alle år, så jeg har snakket med ham jevnlig. En veldig hyggelig og lavmælt mann, som ikke pralet med sin spesielle posisjon som medlem av den utvidede kongefamilien, sier Totland. 

Fant hverandre i seilingen 

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner møttes på 1940-tallet, da Ferner ble hentet inn for å lære Astrid og seile. Det tok likevel 13 år før de to kunne bli mann og kone. 

– Det var omdiskutert da de skulle gifte seg, men kong Olav hadde et stort ønske om at Astrid skulle få gifte seg med mannen hun elsket, sier Totland. 

Noe av årsaken til at ekteskapet var kontroversielt var fordi Ferner hadde vært gift tidligere. Politikere og biskoper mente Astrid måtte si fra seg prinsessetittelen. 

Både kong Olav og kong Harald hadde et godt forhold til Johan Martin Ferner, da spesielt gjennom seilerinteressen. 

Ferner var med på den norske båten «Elisabeth X», som i sommer-OL i 1952 kom på andre plass i 6-meterklassen. 

Johan Martin Ferner ble født 22. juli 1927. Han var utdannet innen handel fra Norge, England og Frankrike. Han studerte ved London Polytechnic Institute, Bradford Technical College og Universitetet i Lyon. Johan Martin var sønn av skreddermester Ferner Jacobsen og Ragnhild Olsen. 

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961. De har barna Cathrine, Benedikte, Alexander, Elisabeth og Carl-Christian. 

TV 2/NTB