Fortsatt rundt 180 om bord på den brennende ferjen

Desperate passasjerer om bord på den brannherjede ferja Norman Atlantic ringte og tryglet om å bli reddet fra infernoet om bord. En mann som falt i vannet omkom, og fortsatt er det flere hundre igjen på skipet.

Mandag morgen meldes det om at 290 passasjerer er reddet fra den brennende ferjen, mens 180 personer fortsatt skal befinne seg om bord.

Like rundt klokken 07.30 mandag morgen meldes det om at et skip med 49 overlevende har lagt til i Bari i Italia.

Én person har mistet livet i forbindelse med redningsarbeidet på ferjen, og én skal være skadet. Et par skal ha falt i vannet da de skulle fraktes fra ferjen til redningsflåten. Ifølge den italienske avisen Corriere della sera ble kvinnen reddet, mens mannen døde.

Ifølge BBC opplyser greske og italienske myndigheter søndag kveld at 165 av de 478 om bord er brakt i sikkerhet.

Tre sterkt nedkjølte barn er blitt brakt til sykehus i Italia, melder La Repubblica. Nyhetsbyrået AFP melder også at en nedkjølt 58 år gammel mann er fraktet til Italia.

Ifølge NTB forbereder en albansk slepebåt seg nå på å feste en line til den brannherjede ferjen og taue den til land. 

– Planen er å taue Norman Atlantic til den albanske havnebyen Durres, opplyser sjefen for slepebåtene i byen Vlore, Luan Kore. Vind og bølger har allerede drevet ferja i den retningen. En annen slepebåt vil bistå i tauingen deler av turen, sier Kore. 

– Noe av det mest krevende vi har opplevd

Det er italienske myndigheter som har ansvaret for redningsarbeidet, som foregår i regnvær og med vindkast med en styrke på rundt 28 meter per sekund. 165 personer sies å være reddet, men fortsatt er det mange som ikke er i sikkerhet.

– Skipet er fremdeles i fyr og gulvet brenner. Jeg vet ikke hvor lenge vi kan holde ut, sier en gresk passasjer på telefon til den greske kanalen Mega TV.

Ferjen Norman Atlantic som tar den populære ruten mellom Hellas og Italia var fylt med 478 turister, lastebilsjåfører og besetning da brannen brøt ut på et bildekk.

Greske myndigheter uttaler at 268 av passasjerene på den brennende ferjen er grekere, mens besetningen består av ytterligere 34 grekere og 22 italienere. Totalt 478 mennesker befant seg i ferja da den begynte å brenne.

Dersom noen skulle havne i vannet, vil den lave temperaturen gjøre det vanskelig å overleve i lang tid dersom hjelpen ikke når fram, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Sikten er dårlig, og tøffe værforhold hindrer kystvakten, cruiseskip og lastebåter å nærme seg ferja. Redningsaksjonen er en av de mest krevende vi har opplevd, sier Miltiades Varvisioti, lederen for de greske skipsfartsmyndighetene.

Brannen startet på bildekk

Ferjen var på vei fra den greske havnebyen Patras til den italienske byen Ancona. Brannen skal ha startet på bildekket, som rommer opptil 222 biler. 

– Kapteinen har beordret evakuering av skipet, ifølge informasjonen vi har fått, sier talsmann for den greske kystvakten Nikos Lagkadianos ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men været er dårlig, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig. Båter som deltar i redningsaksjonen har satt ut sine livbåter, men passasjerene på den brennende ferjen klarer ikke å ta seg opp i dem på grunn av det dårlige været. 

Skoene smelter

Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at brannen på ferjen er under kontroll, men ikke slukket. Den er begrenset til ett passasjerdekk. Avisen siterer hovedredningssentralen i Roma, som melder at kapteinenen bekrefter dette.

Ferjen står ikke i umiddelbar fare for å synke, opplyser greske myndigheter. 

– Ferjen brenner fortsatt, sier passasjer Sofoklis Styliaras til den greske tv-kanalen Mega. 

– På de nedre dekkene, hvor livbåtene er, begynte skoene våre å smelte på grunn av varmen. Det er ingen steder for oss å gå, sier Styliaras. 

Hellas og Italia samarbeider om redningsaksjonen. Det er sendt fire militærhelikoptre og et militært transportfly for å delta i aksjonen. I perioder av dagen har den sterke vinden gjort at helikoptrene har måttet stå på bakken. 

Utenriksdepartementet er oppmerksomme på hendelsen, men er foreløpig ikke kjent med om det er nordmenn om bord, opplyser pressevakt Rune Bjåstad til NTB.

– Den norske ambassaden i Aten jobber nå med saken, sier Bjåstad.

Norman Atlantic er et passasjerskip som seiler under italiensk flagg. Skipet ble bygget i 2009. 

Forsikret i norsk selskap

Fergen «Norman Atlantic» er forsikret i det norske selskapet Gard, ifølge VG. Det bekrefter visepresident i selskapet Svein Buvik også overfor TV 2.

– Vi har hatt forsikring på rederiet i flere år, sier Buvik til TV 2.

Buvik sier «Norman Atlantic» har vært forsikret i lengre tid og at forsikringen gjelder for ett år av gangen

– Vi dekker det ansvaret rederen har for personskader, oljesøl og vrakfjerning, sier Buvik til TV 2.

Det norske selskapet har nå sendt personell til rederiet.

– Vi har sendt to folk nedover for å assistere rederiet så godt de kan og hjelpe til med å få oversikt over situasjonen, sier visepresidenten.

TV 2 / NTB