Langstekt stek

Og saus med smak av bringebær

Langstekt stek og saus med smak av bringebær. Foto: TV 2
Langstekt stek og saus med smak av bringebær. Foto: TV 2

Ca 1 kg stek fra elg, rådyr, rein, hjort, lam eller storfe.
(Beregn ca 200 g benfri stek og 250 g stek med ben pr person.)
salt, pepper
3 knuste einebær (til vilt)
Ca 1 dl finhakkede, friske urter, for eksempel timian, persille og rosmarin
2 gulrøtter
1 persillerot, ev 2 skiver sellerirot
1 løk

La kjøttet ligge på kjøkkenbenken til temperering ca 1 time før steking.
Finhakk urtene og gni inn steken med salt, pepper og urter. Legg steken i et ildfast fat.
Legg ved rotgrønnsaker og løk i biter.
Stikk inn et steketermometer og sett i varm stekeovn.
Velg steketemperatur :
- 80 oC i ca 8 timer
- 100 oC i 3-4 timer
- 150 oC i 1 ½ - 2 timer

NB: steketiden er avhengig av tykkelsen på steken!
En tykk rund stek trenger lengre steketid enn en lang ”slank” stek.
Bruk steketermometer:

Storfe/kalvestek:
56 oC roastbiff (ikke blodig)
60-62 oC for rosa kjøtt
68-70 oC, grå,gjennomstekt

Vilt og lammestek:
Rosa kjøtt 64-68 oC
gjennomstekt 72-74 oC

Skinkestek:
70-72 oC gjennomstekt

Pakk den ferdig stekte steken inn i aluminiumsfolie og legg et tykt badehåndkle over.
La den holde seg varm og hvile i minst 30 min, gjerne 1 time eller mer før oppskjæring.

Saus med smak av bringebær:
( glutenfri)
2 ss brunt sukker
3 ss bringebæreddik (kjøpes i dagligvare butikk)
ca 6 dl kjøttkraft
ca 3 dl seterrømme
salt, pepper
Fungi sorte dråper (”norsk” soppsoyasaus eller vanlig soyasasus )
Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent).
Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen)og kok inn til en tykk sirup.
Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.
Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time, den vil bare bli bedre.
Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper og ev soppsoya før servering.
Er sausen for tynn, jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Server med stekte eller kokte poteter og grønnsaker.

Tips:
Kraft: kjøp små kartonger med fond (merke Jacobs) det finnes i velassorterte dagligvarebutiker.
Hvis ikke kan fond fra flaske brukes, men denne MÅ spes ut. Les bruksanvisningen!
Velg type kraft/fond ut fra hva slags kjøtt som brukes.

Tips kraft på enkleste måte:
Fond utspedd fra flaske.
Brun ½ løk, ½ gulrot og 1 skive sellerirot i biter i litt smør eller olje.
Tilsett 1 ss tomatpure og la surre 2-3 min, tilsett timian og hell over 4 dl utspedd kraft.
Kok uten lokk til det gjenstår ca 1 dl godt innkokt kraft.