Smakfulle julegaver

Knekkebrød, marinert ost og andre fristelser...

Knekkebrød, marinert ost og andre fristelser. Foto: TV 2
Knekkebrød, marinert ost og andre fristelser. Foto: TV 2

Rugknekkebrød med og uten nøtter

Knekkebrød med rug og frø
4 dl grov sammalt rug
4 dl store havregryn
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Eller ….

Knekkebrød med valnøtter og frø
2 dl valnøtter, hakkede
3 dl grov sammalt rug
3 dl havregryn
2 dl gresskarfrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkefrø
1 ts honning (kan sløyfes)
1 ts salt
7 dl vann

Bland sammen det tørre og rør inn vann til en ”grøtete” masse.
La deigen hvile/svelle i 10-15 min.
Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt utover de to stekebrettene.
Bruk en slikkepott slik at det blir jevnt.
Del opp i passende ”biter” med en pizzarulle eller en kniv før steking.
Varmluftsovn gir best resultat. Varm ovnen til 160 oC og sett et brett øverst og ett nederst i ovnen, total steketid 1 time 10 min.
Etter ca 10 min, ta ut brettene og gjenta oppdelingen.
Bytt plass på stekebrettene halvveis i steketiden.
Bryt opp i biter, avkjøl og oppbevar i boks.

Variant lavkarbo”type”
- Bruk bare frø, hakkede nøtter og kruskakli.
- Bruk fiberhusk for å binde dette sammen til en ”grøtete” konsistens.

Smaksvariant
- Tilsett krydder i som f.eks. karve eller div urtekrydder.

Tilslørte bondepiker
3-4 faste epler (eplemos med biter på glass kan også brukes, men dropp da sukkeret!)
½ - ¾ dl sukker
1/4 dl vann eller eplejuice
1 ts sitronsaft
Ca 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks
1- 2 ss brunt sukker
2 ts kanel
2 ss usaltet smør
3 dl kremfløte eller vaniljekesam
Evt 1 ½ dl pisket fløte blandet med ca 1 ½ dl mager vaniljekesam/vaniljeyoghurt
1 ts vaniljesukker

Skrell eplene, del dem i båter og skjær bort kjernehusene. Kok eplebåtene møre i vann/juice tilsatt sitronsaft. Smak til med sukker. Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen. Avkjøl.
Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød, kanel, evt litt sukker og brun på middels varme. Vend brødet hele tiden slik at det ikke blir for brunt/brent. Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge. Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.
Pisk kremfløte med vaniljesukker og bland evt inn vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller bruk kun vaniljekesam.
Legg knust stekt brød, eplemos, rørte skogsbær og krem/vaniljekesam lagvis i porsjonsglass/krukker eller i stor ”salat” bolle. Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.
Desserten kan lages i god tid før servering, dekkes med lokk og settes kaldt.

Marinert ost
Del fast gulost/lagret Edamer i terninger (sukkebit-store) og legg på glass, evt med noen oliven og urtekrydder. Hell på olivenolje til det dekker. Sett på et tett lokk.