Slapp klimainnsats - ny avtale slaktes

Grunnlaget for en global klimaavtale vedtatt i Peru, men klimaforkjemperne mener enigheten er som museskritt å regne.

LIMA: Forhandlingene varte i mer enn et døgn på overtid, og for delegatene var det godt å ta seg noen pauser. Foto: Reuters.
LIMA: Forhandlingene varte i mer enn et døgn på overtid, og for delegatene var det godt å ta seg noen pauser. Foto: Reuters.

Meldingen om at de 195 landene er enige om de grunnleggende elementene for en framtidig klimaavtale, kom like før midnatt lokal tid. 

Forhandlingene hadde da foregått i over et døgn på overtid.

I dokumentet fremgår det en rekke ulike muligheter for hvordan verdens ledere kan nå fram til en global klimaavtale når de møtes i Paris om ett år.

Norsk miljøminister fornøyd

Den beskriver også hvordan hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan de skal bremse den globale oppvarmingen i første halvdel av 2015.

Klima og miljøminister Tine Sundtoft (H) skriver i en pressemelding at hun er fornøyd med at landene er blitt enige om et kompromiss. 

– Kraftanstrengelse

Klimavedtaket i Peru klarer ikke styre verden mot togradersmålet, ifølge Bellona. Snarere er det mer sannsynlig at den globale oppvarmingen blir på fire grader.

– Toppmøtet i Lima burde blitt en vitamininnsprøyting i den globale klimakampen, men styrer oss i stedet mot fire graders global oppvarming, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det finnes fortsatt muligheter for en brukbar avtale i Paris, men dette hvileskjæret i Lima gjør at det kommende året blir en kraftanstrengelse vi ikke har sett maken til før, sier han.

– Museskritt

Bevegelsene som landene i Lima gjorde i retning en ny klimaavtale neste år, er for museskritt å regne og vil ikke bidra til store utslippskutt, mener Naturvernforbundet.

– Med den knappe tiden vi har igjen til Paris-toppmøtet i 2015, frykter vi en svak avtale som verken løser klimatrusselen eller bidrar til en rettferdig fordeling av kostnadene knyttet til utslippskutt, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– Mer enn noen gang trenger vi land som ikke venter på en global enighet, men som tar skjeen i egen hånd og starter arbeidet med å kutte utslippene. Norge har de beste muligheter for å være et slikt land, sier Haltbrekken.

– Sender feil signal

Mangelen på ambisiøs handling fra verdens rike land er en skam og sender feil signal til millioner av verdens fattige og sårbare mennesker, mener CARE International.

– Landene har vist lite lederskap, ikke evnet å gi og ta og har heller ikke vist noen forpliktelse til å bli enige om en global avtale som skal håndtere den største urettferdigheten i vår tid, sier CAREs generalsekretær Robert Glasser.

(©NTB)