Lussekatter

Med - og uten gluten, egg og melk.

Lussekatter. Foto: TV 2
Lussekatter. Foto: TV 2

Lussekatter
(For glutenfri: se egen oppskrift under. For egg og melkefri: se tips)

25-30 stk (avhengig av størrelse)
Ca 1 kg hvetemel, begynn med 900 g
1/p pk gjær for søte deiger
1 ts bakepulver
150 g sukker
1 ts kardemomme
¼ ts salt
5 dl melk
1-2 g knust/ støtt safran
1 egg
150 g mykt smør
Vispet egg til pensling
Rosiner til pynt

Bruk en kjøkken maskin.
Bland sammen det tørre i bakebollen (begynn med 900 g hvetemel).
Tørrgjær drysses i det tørre/fersk gjær smuldres i det tørre.
Varm melk, knust safran og egg til fingervarmt og tilsett i melblandingen mens maskinen går.
Elt sammen i 8-10 min, på middels/sakte hastighet.
Tilsett så mykt smør i terninger og elt til deigen slipper bakebollen. Mot slutten kan hastigheten økes noe. Er deigen før løs, - tilsett mer hvetemel.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 40-50 min.
Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev i 30 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.
Stek midt i varm stekeovn, 225oC i ca 12 min.
Avkjøl på rist.

Tips:
Søte lussekatter: pensle de ferdigstekte lussekattene med smør og dypp i sukker.
Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.
Melkefri: erstatt melk med vann, rismelk, havremelk, soyamelk eller eplejuice.
Smør erstattes med myk margarin uten melk og salt, evt med 1 ½ dl rapsolje til baking.
Egg kan sløyfes, erstatt evt med ¼ - ½ dl ekstra væske.
Glutenfritt: erstatt hvetemel med Toro lys melblanding, lag en løs deig og stek i smurte/teflonbelagte muffinsformer

.. ELLER …

Glutenfrie lussekatter med kesam
1 boks kesam
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
70 g ( 3 ss) jyttemel
50 g gjær
6 ss rapsolje til baking
1 1/2 dl sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
½ - 1 g malt safran
1 pk Semper finmel (uten fiber, til fine boller)

Ha kesam i en arbeidsbolle. Tilsett varmt vann (bruk kesamboksen, nesten full, ikke for varmt).
Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la
kjøkkenmaskinen gå i ca 5-8 min, for å få en fin struktur på deigen.
Blandingen bør nå være ”fingervarm”. Tilsett gjær, olje, sukker, krydder, salt og sempermel. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.
Trill ut deigen på en plate med litt olje eller rull ut i hånden med olje på hånden. Trill ut en lang pølse, del opp i passe biter og form til lussekatter eller boller.
Legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i 30 –40 min.
Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.
Stekes ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.