Parat oppfordrer til storstreik mot midlertidige ansettelser

Oslo (NTB): Fagforeningen Parat vil ha med seg fagbevegelsen på en felles generalstreik mot arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om midlertidige ansettelser.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la før helgen fram forslag om blant annet forenklinger og forbedringer i tiltakssystemet, midlertidige ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la før helgen fram forslag om blant annet forenklinger og forbedringer i tiltakssystemet, midlertidige ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Jeg oppfordrer hovedorganisasjonene til å gjennomføre en generalstreik i protest mot forslaget om midlertidige ansettelser, sier nestleder Vegard Einan i Parat til Dagens Næringsliv.

Parat varslet fredag at de planlegger å ta sine medlemmer ved en rekke flyplasser ut i en times streik førstkommende tirsdag i protest mot regjeringens forslag til nytt regelverk for midlertidige ansatte.

Einan sier han tror andre deler av fagbevegelsen vil slutte seg til en generalstreik, kanskje allerede i løpet av mandagen.

Håpet er at man kommer fram til et felles tidspunkt for en bred, politisk markering.

– Vi har hatt samtaler både i YS og med andre hovedorganisasjoner. Vi får støtte både fra medlemmer og tillitsvalgte som etterlyser mer handling. En generalstreik vil virkelig vise en unison motstand, og jeg tror ikke det blir noe problem, sier Einan.

LO-sekretariatet skal diskutere en slagplan mot lovforslaget mandag. Foreløpig ønsker ikke LO-leder Gerd Kristiansen å forskuttere hvilke virkemidler LO kommer til å lande på.

Kan fort snu om midlertidige ansettelser 

Samtidig uttataler NHO-direktør Kristin Skogen Lund at hun tror regjeringens forslag om å øke bruken av midlertidige ansettelser vil skape flere arbeidsplasser. Dersom det ikke skjer, er hun villig til å reversere ordningen.

Regjeringen gjorde det klart før helgen at den ønsker å endre arbeidsmiljøloven, som i dag inneholder et generelt forbud mot midlertidige ansettelser.

I arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag vil en bedrift få en karanteneperiode på ett år med å ansette en ny midlertidig ansatt i en stilling, dersom en midlertidig ansatt har jobbet i en tilsvarende stilling i ett år allerede. De midlertidige ansatte kan heller ikke utgjøre mer enn 15 prosent av staben.

– Ingen ønsker misbruk av ordningen. Men vi må passe på at reglene ikke blir kompliserte og skaper mye byråkrati. Om bedriftene opplever at dette blir vanskelig, vil det ikke gi ønsket effekt. Jeg håper på god dialog med Stortinget om dette, sier Kristin Skogen Lund til Klassekampen.

Hun sier målet må være å få de som står utenfor arbeidslivet, inn i jobb. Dersom man ender opp med å erstatte de som nå har fast jobb med midlertidige, bør lovendringen reverseres, sier hun.

– Da bør lovendringen reverseres. Vi har ingen ønske om midlertidighet per se. Vi ønsker faste stillinger. Over 90 prosent har faste stillinger i dag, og bedriftene er helt avhengige av fast arbeidskraft. Det er en misforståelse at bedriftene vil ha midlertidig ansatte.

(©NTB)