Minst 40 døde av byllepest

Byllepest-utbrudd på Madagaskar bekymrer Verdens helseorganisasjon. 

Over 100 personer er smittet, viser opplysninger Verdens helseorganisasjon (WHO) har samlet inn mellom august og november.

Smitten er også registrert i hovedstaden Antananarivo, og WHO er bekymret for at utbruddet blir enda større. Hovedstaden har høy befolkningstetthet og dårlige helsetjenester.

Gnagere som rotter blir smittet av infeksjonssykdommen via lopper, og mennesker utvikler byllepest om de blir bitt av lopper, eller ved dråpesmitte fra syke personer. Når bakterien kommer inn i menneskekroppen, vil den normalt samle seg i lymfekjertlene, hvor den forårsaker dannelse av svulne områder, kalt byller.

Etter hvert som bakterien formerer seg, dannes nye byller i andre lymfekjertler, og bakterier vil til slutt gå ut i blodet og forårsake en generell blodforgiftning. Mange små blødninger skaper mørke flekker i huden, derav navnet svartedauden.

Pest er i våre dager en ekstremt sjelden sykdom og forekommer ikke i Norge, ifølge NHI. Selv om forekomsten har økt noe de siste årene, rapporteres det kun om 3000-4000 tilfeller per år på verdensbasis. Madagaskar har vært det landet i verden som har hatt flest antall pesttilfeller årlig.

Ubehandlet er dødeligheten for byllepest ca 50 prosent.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2