Mye smak, men ingen alkohol

Her finner du oppskriftene på de lekre og alkoholfrie drinkene som ble laget av Jon-Frede Engdahl og Stian Vaagland i kjøkkenet i dag. De har vært med på å lage boka "Tørst" - som tar for seg drikke av alle slags sorter - men fellesnevneren er at alt er alkoholfritt. 


Nydelige bilder fra boka "Tørst".
Nydelige bilder fra boka "Tørst".

I disse dager kommer Frelsesarmeens splitter nye bok Tørst i bokhandlere. 
Dette er en bok full av gode alkoholfrie drikker - perfekt til julefeiringen og god inspirasjon til de hjemme på kjøkkenbenken, og også til utelivsbransjen.

Drinkmakerne er tre av Norges beste med Maaemo-gründer Jon-Frede Engdahl i spissen.


SOLSILLE FROKOSTDRIKK

100 g bringebær
100 g solbær
2 dl eplesaft
en liten teskje tørket persille -
evt annet tørket

Kjør alle ingredienser i en blender.
Hvis du vil ha en iskald variant, bruker du frosne bær.
Her er mulighetene nesten ubegrenset.
Kjør noen ingredienser du liker i blenderen og smak deg frem til din egen favoritt.

 

KAKAO MED HÅNDVISPET KREM

KREM
2 dl fløte
2 ts sukker
(Regel: 1 ts sukker pr dl fløte)

Smaksettes med vaniljesukker
Det viktigste med kremen er konsistensen.
Å piske kremen for hånd, gir deg god trening for armene og bedre kontroll på konsistensen.
Fløyelsmyk er bra!
Stopp et hakk før du tror den er ferdig.

 

2 TYPER KAKAO

1) God tid-varianten

0,85 dl vann
100 g mørk sjokolade i grove biter
1 liten klype salt
10-20 g sukker

Kok opp under omrøring til sjokoladen har løst seg helt opp.La det trekke på svak varme og syde noen minutter.

2 dl helmelk
en liten bit kanelstang
1/4 chili
1/2 vaniljestang -skrap ut frø og ha alt oppi

Ha så i melk, kanelstang, chili og vanilje.
La det trekke noen minutter på middels varme - uten at kakaoen koker opp.
Jo lenger du lar det trekke - jo mer karakter får drikken.
Lag alltid kakao på mørksjokolade, og tilsett litt salt.
Er den for kraftig i smak, tilsett mer melk.
Velg om du vil sile bort kanel, vanilje og chili når den er ferdig, eller la dette trekke i kanna - for enda mer smak.

Tilsett kremen og dryss revet sjokolade og biter av chili over.

2) Fast food-varianten

Lag din egen sjokoladesirup og ha den i kjøleskapet.

200 g kakao
425 g sukker
3 dl vann
1/2 ts salt
1/2 vaniljestang
1/4 kanelstang
1/4 chili

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp.
La det småkoke til det blir en tykk sirup.
Hell på Norgesglass, sett kaldt.
Holdbarhet fire uker.

Når du skal drikke: Rør sirup ut i varm melk.
Eventuelt steam melk om du har steamer og rør sirup ut i denne.

Din egen hemmelige tvist:
Lag din egen variant ved å tilsette smak i form av stjerneanis, nellik, lakris etc.
Bruk fete meieriprodukter!
Når du først skal lage kakao, gjør det ordentlig.
Er du opptatt av kalorier, får du heller drikke kakao litt sjeldnere.

 

BASILIKUM- OG MYNTEDRIKK

mye mynte
mer basilikum
like deler sukkerlake og lime
2 deler vann

Sukkerlake
Smelt 2 dl sukker i 2 dl vann.
Dette kalles «simple syrup» på fagspråket.

Ha alt i en blender med mye is.
Bruk rikelig av både mynte og basilikum.

Jo mer, desto bedre.
Ha i en blender med én del sukkerlake, én del fersk limesaft og to deler vann.
Ha i isbiter og kjør i blender til du får en fin slush-konsistens.

Restene fra drikken, kan du lage isbiter av.
Frys smaksatt vann i fine former og du får is som pynter opp i glasset.
Her har vi laget mynte-is ved å finblende fersk mynte og vann. Frys og pynt!

I drikker som helst ikke skal vannes ut for mye, kan et alternativ til isbiter være å fryse bær og fruktbiter.
De holder på kulda, avgir smak og det ser flott ut.

 

BRINGEFÆR

2 cl bringebærsirup
(Bær kokes med sukker. 1 ss sukker til 100 g bær)
3 cl fersk limejuice
4 cl eplemost
1 skive finhakket ingefær
7-8 ferske bringebær

Ha alt i en blender til du får en fin og jevn puré.
Frys det så ned – gjerne i store porsjoner, klare til bruk.
Lag en iskule av den ferdige «sorbeten», og ha denne i en shaker med fem cl vann.
Nå har du en nydelig fruktcocktail!

Pynt med to kvaster rosmarin og en tynn skive ingefær.
Bringebær er noen små smaksbomber av noen bær, en favoritt for store og små.
Send ungene ut i hagen eller på slang hos naboen!

 

MULTERAMOS

4 cl sitron juice
2 cl multesirup
plomme og hvite av et helt egg
noen ferske multer
isbiter

Alt shakes med mye is lenge, 10-12 minutter.
Du får en eggedosis-lignende drikk.
Tykk, men luftig.

Multesirup:
De fleste siruper / sukkerlaker lages ved å røre ut sukker i vann.
Ca 60 % sukker og 40 % vann.
Ved å koke inn smaker lager du på en måte en saft som kan brukes som søtning av forskjellige drikker.
Ferske smaker som bær og en del frukter, kan blandes i kaldt med en blender.
I dette tilfellet har vi tatt ferske multer og blendet i vann, deretter rørt ut med sukker.
Da blir det en god og fersk sirup, men har ikke samme lagringsmulighet som kokt sirup.

 

EPLESOUR

En enkel drink du kan bestille i baren, som fint kan lages
alkoholfri. God balanse mellom syre og sødme.

4 cl ferskpresset sitronjuice
2 cl sukkerlake 
1 grønt eple i juicemaskin
1 cl eggehvite vispes til et hvitt, fint skum.
isbiter
schweppes soda

Med denne syre- og sødmebasen kan du tilsette det meste og ende opp med en limonade.
Her er det et grønt eple som har funnet veien til juicemaskinen.
Saften av eplet blandet med ”sur/søt basen” has i en shaker.
Eggehviten lager et veldig fint, hvitt skum.
Topp drikken med litt sodavann så får du et sprudlende og friskt eple i glasset.

Ved siden av har vi tørket litt epler fra mors hage.
Smaken av høsteplets sødme er fanget i de tørkede eplechipsene.
Nydelig ved siden av det sommerfriske syrlige eplet.