Dette må du ikke gjøre hvis du vil ha en god natts søvn

Én av tre nordmenn klager over at de sover dårlig, mens hver tiende nordmann har alvorlige og langvarige søvnproblemer. Men hvordan kan man sikre seg en god natts søvn?

Mange som sliter med å få sove opplever en forverring av søvnproblemene på vinteren. 

Harald Hrubos-Strøm er søvnspesialist og vet godt hvorfor ulike årstider og overgang mellom sommertid og vintertid kan skape søvnforstyrrelser.

Han har noen gode tips til hvordan man kan sove bedre i årets mørkeste og kaldeste måneder. 

I videoen øverst i saken kan du se søvnspesialisten fortelle om søvnvansker hos «God morgen Norge».

Søvnløshet

Den vanligste søvnforstyrrelsen er søvnløshet - også kjent som insomni

Insomni kjennetegnes ved at man har problemer med å sovne, at man sover urolig, og at man våkner flere ganger i løpet av natten – eller våkner grytidlig uten å klare å sovne igjen. Slike søvnproblemer vil dermed føre til tretthet, konsentrasjonsvansker og humørsvingninger på dagtid, og en generelt nedsatt evne til å fungere på dagen .

For de som lider av søvnløshet er det vanlig med noen gode netter innimellom. For å få diagnosen insomni må man derimot ha hatt minst tre dårlige netter per uke over en lengre periode.

Insomni varer ofte livet ut, og er assosiert med økt sjanse for å utvikle psykiske lidelser som angst og depresjon. Derfor gir søvnforstyrrelsen også en økt risiko for sykefravær og uføretrygd.

«Normal» søvn?

Hva er så den optimale søvnen? Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for søvn, kan normal søvn kjennetegnes ved følgende tre kriterier:

  • Innsovningstid på 30 minutter eller kortere
  • Oppvåkninger om natten på til sammen 30 minutter eller kortere
  • 30 minutter eller kortere mellom når du reelt bør våkne til når du selv ønsker å våkne

Slik kan du sove bedre

Men hvordan kan man sikre seg å få nok – og god – søvn for å kunne sove normalt? 

Vanlige tips til å opprettholde gode søvnvaner går blant annet ut på å legge seg til samme tid hver kveld og å stå opp til samme tid hver morgen – også i helgen. Lange ettermiddagslurer, koffein- eller matinntak før leggetid, mobil- og PC-bruk på senga og å kikke på klokka hver gang man våkner midt på natten er andre faktorer som bør unngås for å sikre seg bedre søvn. 

Sommertid kan ødelegge søvnen

Natt til søndag avsluttet vi sommertiden for i år, og stilte klokken én time tilbake.

Mange kunne juble over en time ekstra med søvn, mens både søvneksperter og de som sliter med søvnvansker er imot hele ordningen med sommertid. Det er først og fremst i forbindelse med innføringen av sommertid hver vår at de som sliter med å sove vil få enda mindre søvn – fordi kroppens indre, biologiske klokke bruker tid på å tilpasse seg klokka på veggen når den blir endret på.