Norske reisende kan rammes av Lufthansa-streik

Streiken i tyske Lufthansa er beregnet å ramme over 200.000 passasjerer, og over 30 avganger til og fra Norge kan bli innstilt.

FULL STANS:  Dersom streiken ikke blir avbrutt, vil til sammen 1450 Lufthansa-flygninger bli innstilt frem til tirsdag kveld. Foto: AP Photo / Matthias Schrader
FULL STANS:  Dersom streiken ikke blir avbrutt, vil til sammen 1450 Lufthansa-flygninger bli innstilt frem til tirsdag kveld. Foto: AP Photo / Matthias Schrader

Flygerne i tyske Lufthansa startet streiken mandag ettermiddag. Tidlig mandag kveld var en innstilt avgang fra Frankfurt til Oslo den første konkrete konsekvensen for reisende mellom Tyskland og Norge.

Med mindre streiken blir avbrutt før den har vart i 48 timer, vil 34 flygninger til og fra Norge bli innstilt. I tillegg til rutene mellom Gardermoen og Frankfurt og München, blir det kanselleringer mellom Bergen og Frankfurt og mellom Stavanger og Frankfurt.

Selskapet har lagt ut en oversikt over avganger som vil bli rammet av streiken. Til sammen er det snakk om 1.450 flygninger fram til tirsdag kveld. Det er rundt to tredeler av Lufthansas planlagte flygninger, de aller fleste innen Europa.

Trapper opp tirsdag

Tidlig mandag morgen varslet fagforeningen en opptrapping av streiken allerede fra tirsdag, og da er det langdistanseflygningene som rammes. Oversikten over kanselleringer strekker seg fram til onsdag ettermiddag.

Foreningen, som representerer 5.400 piloter, krever å beholde vilkår som gir flygerne rett til å gå av med pensjon ved fylte 55 år – samtidig som de skal motta opptil 60 prosent av normal lønn fram til vanlige pensjonsutbetalinger starter ti år senere. Lufthansas ledelse har tilbudt pilotforeningen å beholde pensjonsvilkårene, men bare for dem som ble ansatt før 2014.

Streiken i luftfarten strør salt i såret for tyske reisende. Forrige uke ble nemlig millioner av reisende berørt av togstreik. Både da og denne uken har mange skolebarn høstferie i Tyskland.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2