Kjempeenkelt å skifte - men mange vegrer seg 

Dette er mange usikre på.

Mange venter altfor lenge med å skifte vindusviskerbladene - det er ikke bra for sikten.
Mange venter altfor lenge med å skifte vindusviskerbladene - det er ikke bra for sikten.

Gruer du deg til å skifte vindusviskerbladene på bilen din? Da er du ikke alene. 

Altfor mange kjører rundt med slitte blader, noe som igjen fører til dårligere sikt og i verste fall trafikkfarlige situasjoner.

Og det er særlig et problem på høsten, når det er mørkt både på morgen og kveld, og regnet høljer ned. Da trenger du all sikten du kan få!

Se etter striper

- Jeg anbefaler generelt å bytte viskerbladene en gang i året, gjerne når man tar "høstpussen" på bilen. Da vet man at dette er i orden før høsten og vinteren setter inn, sier Brooms bilekspert Benny Christensen. 

- Uansett bør man sjekke disse fra tid til annen - se særlig etter om frontruta blir stripete etter man bruker vindusviskerne. Blir den det, er det et veldig godt tegn på at det er tid for å bytte. Og i motsetning til det jeg opplever at mange tror: Dette er ikke vanskelig! Særlig ikke hvis man gjør det såpass ofte at man husker det fra gang til gang, sier Benny. 

Les også: Hun fant opp vindusviskerne!

Halvparten bytter selv

En spørreundersøkelse fra YouGov, viser imidlertid at bare fire av ti bileiere bytter viskerbladene som ofte som en gang i året. Mange bruker dem nok mye lenger. 

Undersøkelsen gjort for Biltema viser at 52 prosent bytter viskerne selv, mens 24 prosent setter bort jobben til bilverkstedet.

17 prosent får hjelp av familie eller venner. Det er en tung overvekt av kvinnelige bileiere som tyr til venner eller familie, 30 prosent, mot seks prosent av mennene. Bare fire prosent får jobben gjort på bensinstasjon.

Snart kommer frontrute du ikke behøver å skrape 

To anordninger

Det finnes stort sett bare to typer festeanordninger du trenger å holde styr på. Bilen din har en av dem. Den enkleste varianten har en metallpinne ytterst på viskerarmen, der viskerne har et hull. Gammel og ny tres av og på mens viskerarmen er ute.

Den andre er en klipsvariant. Begynn med å løfte opp plastlåsen i bakkant. Deretter trekker du viskeren løs. Kikk nøye på hvordan låsen er montert, før du setter på ny lås. Sett den nye viskeren inn i kroken og lås klipsen.

Trafikkfilm

Vindusviskere varer lenger hvis du renser dem hver gang du vasker bilen. De får også lenger levetid hvis du fjerner is og snø på frontruta før de tas i bruk. Viskerbladene bør ikke gjøre jobben med å fjerne isrester.

Sitron, eple eller cola tar knekken på trafikkfilmen på frontruta. Zalo duger også. Vask frontruta ren for skitt. Skjær deretter en sitron i to, klem saft ut av halvdelen og dra den over frontruta. La den virke litt, og vask deretter ruta med en ren klut og lunkent vann eller bruk spylervæske.
Hjelp! Vindusviskerne lever sitt eget liv