Nå er tiden inne - få på vinterdekkene!

Skift dekk selv på 1-2-3. Se video!

I dag våknet noen av oss opp til rundt null grader og et helt klar bekreftelse på at høsten begynner å gå over i vinter. I Nord-Norge har det faktisk vært en god del snø enkelte steder allerede.

Da er det ingen grunn til å utsette det uungåelige mye lenger - dekkene må skiftes. Husk at det er ditt ansvar å sko bilen etter forholdene. Det vil si at hvis du har piggdekk, så har du lov å sette dem på før 1. november, selv om du bor i Sør-Norge. I Nord-Norge er piggdekk-fristen 15. oktober.

Les også: Her er årets beste vinterdekk

- Dette fikser du selv!

Mange velger å sette bort jobben, men Brooms bilekspert Benny Christensen er helt klar på at dette er en jobb folk fint kan fikse selv.

- Det er jo så fort gjort, og egentlig bare litt hyggelig å ta med seg en kaffetermos og kose seg litt mens en holder på, sier han.

Enten du aldri har gjort det før eller bare trenger en liten oppfriskning: Her får du oppskriften fra A til Å.

Benny har rigget seg til på gårdsplassen - og tar deg gjennom prosessen steg for steg.

Mønsterdybde

Før vi går i gang er det et par ting som må sjekkes og forberedes. 

- Ta fram vinterdekkene fra i fjor, og dobbeltsjekk at de har nødvendig mønsterdybde. Selv om lovverket sier 3 mm, mener jeg at det bør være minst 4 mm på vinterdekkene, påpeker Brooms bilekspert.

Benny pleier å vaske dekk og felger som skal av også - slik at de er klare for vinterlagring.

- Det er lurt å ta jobben med vasking nå, så fester ikke skitt og asfaltrester seg så godt. Og du er rene og fine felger å sette på til våren, sier han.

Broom.no har en egen seksjon for dekk og felg - klikk her

Olje

Så er det bare å finne fram det som trengs av utstyr - som kort fortalt er en jekk, hjulvinne og gjerne en liten oljekanne.

Det er viktig å sette bilen plant, slik at den ikke triller mens du holder på. Håndbrekket skal på - og bilen skal stå i gir. Hvis du har automat, sett den i P.

- Husk at du bør få løs mutterne en halv omdreining FØR du jekker den opp. Da er det lett å skru løs og fjerne felgen, sier Benny.

Husk å sjekke lufttrykket

Når sommerdekket er av, sjekker du at det ser bra ut. Du kan også gjerne merke det, med tanke på montering igjen til våren. 

- Jeg pleier også å vaske baksiden av felgene før de lagres. Et godt tips er ellers å smøre litt olje på mutterne slik at de ikke ruster fast. Da slipper du å måtte sveise for å få de løs igjen neste år.

Det er for øvrig viktig å sjekke at du har riktig type mutter. Det er ikke alltid du bare kan ta de samme mutterne som ble brukt på sommerfelgene og på vinterfelgene.

- Sjekk at lengden og formen på mutteren er riktig. Så gjenstår det bare å stikke på en bensinstasjon og sjekke dekktrykket. Det er forresten viktig - både for sikkerhet, komfort og forbruk. Så ikke glem det, sier Benny.

Når du har gjort alt dette, er du klar for å møte vinteren. 

Les også: Dekk: Slik kan det bli mye stillere i bilen din