Tusenvis av skandinaver rammet:

Hackere truer med å legge ut enda flere private Snapchat-bilder 

Snapchat-brukere verden over fortviler over hackingen av snap-relaterte apper. Tusenvis av bildene skal være nakenbilder.

PRIVATE BILDER: Dette er noen av de private snapchat-bildene som ble lagt ut på et nettsted torsdag.
PRIVATE BILDER: Dette er noen av de private snapchat-bildene som ble lagt ut på et nettsted torsdag.

Datatilsynet mener det er grunn til bekymring etter at 200.000 private bilder fra fotoappen Snapchat er lekket ut på internett.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau kommer en stor del av bildene fra Skandinavia.

Nakenbilder av mindreårige

Bildene ble lagt ut på en nettside torsdag kveld, men har siden blitt fjernet. Hackerne advarer om at de kommer til å publisere enda flere private bilder på nettet i prosjektet de kaller «the snappening»

Hackerne skryter av at de har tilgang til 13 gigabyte med bilder som er samlet opp gjennom flere år, skriver Business Insider. Det skal også være nakenbilder av mindreårige blant bildene.

– Seksuelt overgrep

Lekkasjen kommer kort tid etter en omfattende lekkasje fra iCloud, der pikante nakenbilder av en rekke kjendiser ble lagt på nett.

Kjendiser som Jennifer Lawrence, Kim Kardashian, Rihanna og Winona Ryder, fikk sine private kontorer hacket, og bilder stjålet. 

– Dette er ikke en skandale, det er et seksuelt overgrep, sa Lawrence til Vanity Fair.

Snapchat har allerede vært i hardt vær etter at det kom fram at anonyme brukere på tjenesten spesialiserer seg på deling av pornografisk innhold og lokker mange til å sende pikante bilder av seg selv.

Lagringstjenester hacket

Det kom også massiv kritikk mot Snapchat tidligere i år etter at hackere publiserte 4.6 millioner brukernavn og telefonnumre på en nettside. Denne gang avviser imidlertid Snapchat at det er deres servere som er hacket, og hevder det er tredjeparts apper som brukes for å lagre sendte og motta snapper. Blant disse kan «Snapsave»-appen være hacket. Snapsave lagrer snap-bilder og videoer automatisk, uten at avsender får vite det, noe som Snapchat advarer mot å bruke.

Ifølge Snapchat er det et hackerangrep mot et slikt program som er kilden til lekkasjen.

Kritikken er likevel rungende: 

– Hvorfor tillater Snapchat at disse appene knyttes opp mot brukerkontoene på Snapchat, sier internettekspert Ahkan Soltani, til Sky News.

Datatilsynet – Ingen er ikke trygge

–  Folk vet ikke om de er rammet, og det gjør mange usikre, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet. Han sier det er viktig å tenke seg om to ganger før de lagrer snapchatbilder med snapsave eller lignende apper.

– Man er ikke trygg når man bruker noen internettbaserte tjenester. Lagrer man bilder på en mobiltelefon har man jo allerede etablert en utrygghet, men det er jo noe som de aller fleste av oss velger å leve med, sier Skåra til TV 2.

Med mobilappen Snapchat kan brukerne sende bilder til hverandre, som automatisk slettes etter opptil ti sekunder.

Når man sender en snap til en venn, regner man at det bare er vedkommende som får se bildet, og at det slettes etter noen sekunder. Hvis det tas et skjermbilde får avsenderen automatisk beskjed om det.

Men om denne bildetjenesten er hacket, er det ikke bare mottakers redelighet som avgjør om andre får se bildene. 

Dagbladet skriver at flere nordmenn er blant dem som er rammet av lekkasjen.

På slettmeg.no kan man få veiledning til hvordan man kan få fjernet private bilder som er lekket på internett.

Mer innhold fra TV 2