Høyre leter etter kandidater som kan lede Nobelkomiteen

– Dette er opp til komiteens medlemmer hvem som blir leder, sier nåværende leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland. 

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier til NTB at Høyre leter etter kandidater som kan lede Nobelkomiteen. 

– Det eneste vi har sagt er at vi ønsker å velge to kandidater som er så gode at de kan ha alle verv i Nobelkomiteen. Det vil være naturlig at Høyre vil finne så gode kandidater som mulig, sier Helleland til TV 2. 

Ønsker dere en leder fra Høyre?

– Det er en diskusjon som komiteen må ta, det er de som skal velge en leder. Det vil nok likevel være en naturlig diskusjon, sier Helleland. 

Velger leder neste år

Han åpner dermed opp for å skifte ut Thorbjørn Jagland. Høyre og Fremskrittspartiet har flertall i Nobelkomiteen fra årsskiftet, og det er da det kan bli en mulighet med en annen leder enn Jagland. 

– Vi vil naturligvis ha inn kandidater som er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier han.

Jagland er valgt som leder ut 2014, og det er etter hans periode det vil være aktuelt å bytte ham ut. 

– Det er Stortinget som velger Nobelkomiteen etter Alfred Nobels testamente. Etter det blander ikke Stortinget seg opp i hvem som skal være leder, da er det opp til komiteen. Jeg har blitt spurt av Ap, og jeg har sagt ja. Men Arbeiderpartiet har ingen formening om hvem som skal være leder, sier han.

Omstridte priser

Jagland har fått mye kritikk både nasjonalt og internasjonalt etter flere av de siste prisutdelingene. Både utdelingen til USAs president Barack Obama, til kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo og til EU i 2012. 

Jagland selv har svart med at en fredspris som ikke vekker debatt ikke er noen god pris.

Også Audun Lysbakken tar Jagland i forsvar. 

– Når Høyres stortingsgruppe nå har en åpen debatt om hvem som skal være leder, så er det et veldig uklokt signal akkurat nå. Det vil oppfattes som at Norge gir etter for press fra Kina. Og det er enda en gang et bilde av et Høyre som logrer for det kinesiske kommunistpartiet, sier Lysbakken. 

Om prisen til kinesiske Xiaobo er Jagland fortsatt klar i sin tale: 

– Den prisen står komiteen 100 % bak og det fortsetter vi å gjøre. Det er ingenting som viser at det var galt. Tvert imot ser vi nå at det var veldig viktig, når vi ser situasjonen i Hong Kong, sier han.

Jagland fortsatt Aps kandidat

Selv om Høyre nå er på jakt etter sine kandidater, forandrer ikke Arbeiderpartiet på sine kandidater. 

– Jeg vil avklare fra Arbeiderpartiets side at vi vil ha de samme to kandidatene nå som i forrige periode. De er gode kandidater, sier leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, til TV 2.

Jagland er altså en av Aps kandidater også neste periode.

Hva tenker du om at H og Frp nå vurderer å erstatte deg som leder?

– Det er opp til komiteens medlemmer. Hvert medlem har én stemme, og jeg vil på ingen måte forsøke å påvirke medlemmene. Det ville vært imot mine prinsipper, fordi komiteen må være uavhengig, den må kunne stå fritt, sier Jagland.

Mer innhold fra TV 2