Terrorsiktet nordmann (35) svartelistet av FN

En komité i FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot en gruppe ekstremister, blant dem terrorsiktede Anders Cameroon Østenvig Dale fra Akershus.

TERRORSIKTET: Anders Cameroon Østensvig Dale betegnes som en «svært farlig».
TERRORSIKTET: Anders Cameroon Østensvig Dale betegnes som en «svært farlig».

Nordmannen Anders Dale (35) fra Akershus står allerede på USAs terrorliste.

Nå har sanksjonskomiteen i Sikkerhetsrådet svartelistet nordmannen og 13 andre ekstremister etter forespørsel fra USA og Frankrike.

Svartelistet

Sanksjonene inkluderer et globalt reiseforbud og sperring av bankkontoer. De andre ekstremistene er fra Frankrike, Saudi-Arabia, Senegal og Kuwait.

I juli gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst Anders Dale fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida – Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP).

15. juli ble det kjent at Dale var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

I USA og Frankrikes forespørsel heter det at «Dales muligheter til å reise til mange land uten visum kan bli utnyttet av AQAP til å gjennomføre angrep i disse landene».

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser at han dro til Jemen for første gang i 2008. Han skal ha returnert flere ganger.

Familien hans kontaktet politiet

I 2009 skal familien hans ifølge NRK ha kontaktet politiet, etter at Dale deltok i flere voldelige demonstrasjoner mot blant annet Israels ambassade.

I slutten av 2011 dro han til Jemens hovedstad Sanaa, der han fikk terrortrening av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Her skal han blant annet å fått opplæring i å lage bombebelter, improviserte bomber og større eksplosiver som bilbomber.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2