Ordfører ut mot Cermaq-salg

Oslo (NTB): Ordfører i Steigen Asle Schrøder er skuffet over at staten vil selge Cermaq til japanske Mitsubishi Corporation.

ØNSKER Å SELGE: – Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap, sier næringsminister Monica Mæland (H).
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ØNSKER Å SELGE: – Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap, sier næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Mitsubishi Corporation vil kjøpe statens eierandel i Cermaq for 8,8 milliarder kroner.

Ordføreren i Steigen, Asle Schrøder er skuffet over at hjørnesteinsbedriften Cermaq nå havner på utenlandske hender.

- Jeg reiste til Oslo i mai og ba tynt til næringsminister Monica Meland om at oppdrettsselskapet Cermaq fortsatt skulle være på statens hender og at det ikke burde selges til utlandet. Slik går det nå tydeligvis ikke, forteller Asle Schrøder, ordfører i Steigen.

Frykter for fremtiden

Cermaq har sitt hovedkontor i Nordfold i Steigen, og det var her eventyret startet i 1988. Ordføreren frykter nå for fremtiden. 

- Staten representerer jo folket i Norge og det er veldig synd at ingen lokale eiere lengre har mulighet til å henge med når selskapene blir så store.
Det er synd at havet vårt og ressursene der havner på utenlandske hender, sier Schrøder.

Ønsker å selge

Staten, igjennom Nærings- og fiskeridepartementet, er største aksjonær med 59 prosent av aksjene i Cermaq. Departementet bekrefter at de er innstilt på å selge aksjene til Mitsubishi. Også Cermaq-styret anbefaler salg. 

– Tilbudet representerer den finansielle og strategiske verdien av Cermaq og innebærer en attraktiv tilbudspremie for aksjonærene, mener Cermaqs styreleder Rebekka Glasser Herlofsen.

Mitsubishi Corporation har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden.

Budpremie på 14 prosent

Budet fra det japanske selskapet er på 8,8 milliarder kroner, noe som tilsvarer 96 kroner per aksje. Det er over 14 prosent mer enn det aksjene ble handlet for på Oslo Børs fredag. Da var kursen 82,5 kroner.

Da næringsminister Monica Mæland (H) la fram statens eierskapsmelding i juni, nevnte hun Cermaq som ett av flere selskaper regjeringen ønsker å selge seg ut av.(©NTB)

Se næringsministeren forklare hvorfor staten vil selge. 

Mer innhold fra TV 2