Tenåringer fikk nesten 20 ganger for mye cellegift:
– Kontrollrutinene ble ikke fulgt

– Det er for tidlig å si om de vil få varige mén eller ikke, sier overlege Trond Flægstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge. 

De to ungdommene skulle egentlig ha fått 12,5 milligram, men de skal i stedet ha fått 250 milligram tilført via ryggmargen. Hendelsen, som fant sted torsdag forrige uke, førte til at de to nesten mistet livet.

Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter hendelsen i en pressemelding, og opplyser at hendelsen hadde sitt utspring ved sykehusapoteket i Tromsø. Feilen på apoteket gjorde at det ble gitt feil dose til to kreftpasienter i tenårene.

– Det er for tidlig å si om de vil få varige mén eller ikke. De er ikke helt i form enda, men det går etter forholdene bra, sier overlege Trond Flægstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge. 

Legene ved barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø skal ha fattet mistanke om at noe var galt da ungdommene ikke reagerte som forventet da de våknet.

– Rutinene våre ble gjennomgått, feilen oppdaget og mottiltak satt i verk, sier Flægstad. 

Tar feilen svært tungt

Motgift ble sendt fra Oslo samme kveld, og først ved midnatt fredag var de utenfor livsfare.

– Dette gjelder en cellegift som skulle blandes ut ferdig på apoteket. Men det ble tatt feil styrke på flere glass med methotrexate som resulterte i at cellegiften ble nesten 20 ganger så sterk som den skulle være, sier direktør Camilla Bjørnstad ved sykehusapoteket i Tromsø til TV 2.

Ifølge Bjørnstad skyldes hendelsen en menneskelig feil.

– Vi har strenge kontrollrutiner som ikke er fulgt i dette tilfellet. Det ble ikke gjennomført en dobbeltkontroll av cellegiften, sier Bjørnstad til TV 2.

Apotekdirektøren sier medarbeideren som gjorde feilen tar det svært tungt og blir fulgt opp nå.

– Dette er blant de alvorligste feilene som kan gjøres på et sykehus, sier fylkeslege i Troms, Svein Steinert.

Rutinesvikt

– Det som har skjedd, er svært beklagelig. Her er det snakk om en rutinesvikt som ikke skulle forekommet, sier direktør for Sykehusapoteket Nord, Espen Mælen Hauge i en pressemelding.

Overlege Flægstad forteller at han har jobbet med kreft hos barn siden 1981 og aldri har opplevd noe lignende tidligere. Hendelsen vil trolig ikke få noen virkning på de to pasientenes sykdomsforløp, men sykehuset skal forhøre seg med svenske og amerikanske eksperter som har vært borti lignende tilfeller tidligere.

Hendelsen er rapportert til Helsetilsynet.

Mer innhold fra TV 2