Nå er dette amerikanernes favoritt

Mest solgte bil - i Norge er det helt dødt.

Honda Accord er amerikanernes favoritt akkurat nå, i august solgte den omtrent halvparten av hele det årlige norske bilsalget.
Honda Accord er amerikanernes favoritt akkurat nå, i august solgte den omtrent halvparten av hele det årlige norske bilsalget.

De japanske bilprodusentene har lenge hatt et veldig bra grep på amerikanske bilkjøpere.

Mens GM, Ford og Chrysler sov i timen og produserte altfor mange biler som ikke holdt mål, slo japanerne seg opp med produkter som traff amerikanske kjøpere hjemme - og som i tillegg var av langt høyere kvalitet enn det meste som rullet ut av amerikanske bilfabrikker.

Vippet av tronen 

Nå har amerikanerne forlengst tatt opp kampen, men likevel er det japanerne som dominerer helt i toppen av salgslistene for personbiler i USA.

Toyota Camry har lenge vært den store bestselgeren og har toppet salgslistene de siste 12 årene. Men nå er den vippet av tronen av en annen japansk bil, nemlig Honda Accord.

Så tøff kan en helt vanlig familiebil bli

Snart ny utgave

Accord er nemlig kraftig på offensiven, og i august satte den salgsrekord for én måned. 51.075 amerikanere kjøpte seg en ny Accord i august, det er en økning på hele 33 prosent i forhold til samme måned i 2013.

Camry ble dermed forvist til andreplassen, med et salg på 44.043 eksemplarer. Og mens Accord altså øker kraftig, rygger Camry tilbake med to prosent. Da passer det nok bra for Toyota at det snart er klart for en omfattende ansiktsløftning på nettopp Camry.

Denne Hondaen har gått 1,6 millioner kilometer

Sedanene taper

Mens mange land i Europa lenge har sverget til stasjonsvogner, har sedanene klart å holde grepet på amerikanske bilkjøpere, i alle fall de som ikke har gått for digre, bensinslukende SUV-er. Men nå taper sedanene også fotfeste i USA.

En ny bølge av mindre SUV-er og crossovere fosser inn over det amerikanske markedet og tar stadig større markesandeler. Det er særlig baby boom-generasjonen - der ungene nå forlengst har flyttet hjemmefra - som lar seg friste av disse bilene.

Dødt i Norge

Mens amerikanerne altså trykker Honda Accord til sitt bryst, er det langt mellom de norske kundene som velger denne modellen.

Det begynner nemlig å bli mange år siden Accord gjorde seg bemerket på salgsstatistikkene her hjemme. Dagens modell har virkelig havnet i skyggen av konkurrentene, og har solgt veldig dårlig.

Til gjengjeld kan dette være et svært godt kjøp i bruktmarkedet. Der "alle" andre velger Passat, Mondeo eller Avensis, får du i praksis veldig mye bil for pengene hvis du i stedet går for en bil som Accord.

Les mer om Accord: En av de glemte bilene i bruktmarkedet

Les testen: Her kan du spare 100.000 kroner