Urolighetene sprer seg i Midtøsten

En palestinsk mann ble fredag drept av israelske soldater i forbindelse med sammenstøt nord på den okkuperte Vestbredden, melder AFP.

En palestinsk mann løper i dekning etter sammenstøt med israelske soldater på Vestbredden. (AP Photo/Majdi Mohammed)
En palestinsk mann løper i dekning etter sammenstøt med israelske soldater på Vestbredden. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Palestineren som ble drept, er identifisert som 22 år gamle Tamer Smour. Han ble skutt i brystet i den palestinske byen Tulkarem i nærheten grensen til Israel, opplyser kilder i sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået AFP.

Ytterligere 39 palestinere ble såret da israelske styrker skjøt mot palestinerne med både skarp ammunisjon og gummikuler flere steder på Vestbredden, opplyser en talsmann for hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne. Palestinere demonstrerte en rekke steder etter fredagsbønnen. 

Klokken 08 fredag morgen var Israel og Hamas enige om en 72 timer lang våpenhvile. Den varte i kun få timer. 

Hamas angrep israelske soldater, og trolig bortførte de en israelsk soldat. Hadar Goldin (23) skal ha blitt slept inn i en av Hamas' tunneler et par timer etter våpenhvilen startet. To israelske soldater ble drept i episoden. 

– Det er i så fall et ganske barbarisk brudd på våpenhvileavtalen, sier talsperson Josh Earnest i Det hvite hus til CNN om meldingene om at væpnede palestinere bortførte en israelsk soldat fredag.

Goldin skal ha vært av britisk-israelsk opprinnelse.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever at den israelske soldaten som skal være bortført på Gazastripen, løslates umiddelbart.

Ban fordømmer Hamas' angivelige brudd på våpenhvilen, som startet fredag morgen og varte bare i to timer.

– Generalsekretæren krever at den bortførte soldaten løslates umiddelbart og uten betingelser, heter det i uttalelse fra FN fredag kveld.

– Han er sjokkert og dypt skuffet over denne utviklingen, sier FN-talsmann Stephane Dujarric
Han tilføyer at Ban også er dypt bekymret for at de israelske angrepene mot Gazastripen er gjenopptatt.

– Generalsekretæren oppfordrer begge sider innstendig om å beherske seg maksimalt og gjenoppta den 72 timer lange våpenhvilen som så tragisk varte ble så kort, sier Dujarric.

Mens Israel anklager Hamas for å ha brutt avtalen om en 72 timer lang våpenhvile, retter Hamas anklagene mot Israel. Det blir meldt om minst 50 drepte palestinere, mens to israelske soldater er drept i de nye kampene.

Så langt er over 1500 palestinere drept i konflikten. De fleste er sivile, og hver fjerde av ofrene er barn. 60 israelere er drept. Tre av disse er sivile.

President i Norges Røde Kors Sven Mollekleiv sier at situasjonen på Gazastripen er så fryktelig at det nærmer seg en humanitær katastrofe.

– Dette er en helt kritisk situasjon som nærmer seg en humanitær katastrofe, sier Mollekleiv til NTB. Han er ikke overrasket over at våpenhvilen ble brutt.

Han sier situasjonen er så prekær for palestinerne fordi angrepene skjer i et område der det ikke finnes steder å gjemme seg.

Selv FN-skoler med barn blir beskutt, sier han, og nevner spesielt de mange barna som ikke er drept, men som blir traumatisert av krigen.

– I dag tidlig sprang de ut for å sparke fotball på stranden, så blir de jaget inn igjen. Da jeg under mitt besøk i Gaza i fjor, møtte traumatiserte barn, hvorav noen vil trenge behandling resten av livet, gjorde det et enormt inntrykk, sier han.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2