Fredskorpset hjemkaller frivillige etter ebola-frykt

Det amerikanske fredskorpset kaller hjem hundrevis av frivillige fra Guinea, Liberia og Sierra Leone på grunn av frykt for ebolasmitte.

FRYKT: Helsepersonell tar blodprøver av en antatt smittet ebola-pasient. Nå flykter frivillige fra Liberia, Sierra Leone og Guinea. REUTERS/Tommy Trenchard
FRYKT: Helsepersonell tar blodprøver av en antatt smittet ebola-pasient. Nå flykter frivillige fra Liberia, Sierra Leone og Guinea. REUTERS/Tommy Trenchard

Nesten fire måneder etter at de første ebola-utbruddene ble bekreftet i Vest-Afrika, er epidemien fortsatt ikke under kontroll, melder leger uten grenser.

Utbruddet i Guinea, Sierra Leone og Liberia er det første i regionen, og har av UNICEF-direktør Bernt Apeland og WHO blitt kalt det verste ebola-utbruddet noen sinne. 

Fredskorpset trekker ut

To ansatte fra fredskorpset i USA sitter nå i isolasjon etter å ha vært i kontakt med en person som senere døde av viruset, opplyser en talskvinne for organisasjonen.

De frivillige vil returnere til USA når de er klarert til å reise.

Over 670 personer i Liberia, Guinea og Sierra Leone har dødd etter å ha blitt smittet av ebola, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). I Nigeria har viruset også dukket opp i byen Lagos.

EU bekymret

EU-kommisjonen sa i går at de gir ytterligere 2 millioner euro til bekjempelsen av ebola-utbruddet som nå herjer i Vest-Afrika. 

– Størrelsen på utbruddet er ekstremt skremmende og vi må foreta ytterligere handling for mange liv går tapt, sier Kristalina Georgieva, EU-kommissæren for internasjonalt samarbeid, bistand og krisehåndtering. 

Tilsammen har EU gitt over 32 millioner kroner for å bekjempe ebola-utbruddet, men sier at ytterligere handling er viktig framover. Pengene er så langt kanalisert gjennom hjelpeorganisasjoner som Leger uten grenser og Røde Kors i tillegg til Verdens helseorganisasjon. 

– Jeg ønsker å hylle de helsearbeiderne som med livet som innsats jobber døgnet rundt for å hjelpe ofrene og hindre ytterligere smitte, sier Georgieva.

Til nå er mer enn 1200 personer registrert smittet og 670 har dødd. Flere av dem er helsearbeidere som har arbeidet med ebola-pasienter. 

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det pågående utbruddet det største noen gang, både i antall ofre, spredning og geografisk nedslagsfelt. 

 

(TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2