Israel forbereder seg på å trappe opp offensiven

 Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier militæret forbereder seg på en opptrapping på Gazastripen.

BETYDELIG OPPTRAPPING: Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bedt det istraelske militæret gjøre seg klar for en betydelig opptrapping. Dette bildet ble tatt på en pressekonferanse tidligere i uken. Foto: REUTERS
BETYDELIG OPPTRAPPING: Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bedt det istraelske militæret gjøre seg klar for en betydelig opptrapping. Dette bildet ble tatt på en pressekonferanse tidligere i uken. Foto: REUTERS

Netanyahu sier han har bedt det israelske militæret gjøre seg klar for en «betydelig opptrapping» av offensiven på Gazastripen.

Statsministeren sier at militæret har fått ordre om å ramme Hamas' tunnelnett, og at det ikke er mulig å gjøre fra luften.

Sent torsdag kveld rykket israelske stridsvogner og soldater inn på Gazastripen. De over 2000 luftangrepene de siste ti dagene har ikke stoppet rakettilden fra Gaza.

Israel trappet opp offensiven etter at Hamas avviste det egyptiske forslaget om en våpenhvile.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er 27 palestinere, inkludert en baby, to barn og en kvinne i 70-årene drept siden Israel gikk inn i Gaza torsdag kveld. 

Israelske militære hevder de har drept 17 palestinske soldater. 

– Uakseptabelt

Det er uakseptabelt at Israel går inn med bakkestyrker, mener utenriksminister Børge Brende (H). 

Han kom tilbake fra et flere dagers opphold i Midtøsten sent torsdag kveld. Der har han hatt samtaler med ledere i regionen, inkludert Israels statsminister Benjamin Netanyahu. 

– Jeg advarte sterkt mot en bakkeinvasjon. Det vil skape en enda vanskeligere situasjon. Flere sivile liv vil gå tapt. Altfor mange har allerede mistet livet, sier Brende som mener en våpenhvile var innen rekkevidde.

Statsminister Erna Solberg følger situasjonen tett. 

– Det er dramatiske bilder fra Gaza de siste dager og natt til fredag. Det er mange sivile liv som går tapt, sier Solberg. 

Hun mener det er tragisk at så mange sivile liv går tapt i krigshandlinger.

– Vi har advart overfor alle parter om denne bakkeinvasjonen, og har forsøkt å finne en en avtale om våpenhvile, sier Solberg. 

Paven ringte Abbas og Peres

Pave Frans ringte fredag palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels president Shimon Peres for å uttrykke hans «veldig dype bekymring» for konflikten på Gazastripen.
Det opplyser Vatikanet i en uttalelse.

Paven ba om at begge sider i konflikten jobbet for å komme til fred og forsoning og å stanse fiendtlighetene.

Forrige måned var paven vert for et møte mellom de to lederne i Vatikanet hvor de samlet seg til en felles bønn for fred. 

Saken oppdateres

(AP/ TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2