– Angrepene på Gaza er brudd på folkeretten

Jerusalem, Israel, (TV 2): Israels flyangrep på sivile boliger på Gazastripen er brudd på folkeretten, sier den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem.

De fleste som er drept i den israelske luftoffensiven mot Gazastripen de siste dagene, er sivile, og noen av dem er drept i sine egne hjem, som Israel har angrepet med den begrunnelse at Hamas-medlemmer bodde der.

Men ifølge en pressemelding fra B'Tselem som den israelske avisa Haaretz gjengir, er også angrep på boligene til Hamas-medlemmer ulovlig i henhold til folkeretten. Det er bare militære angrep på de militante selv som er legitimt.

Haaretz viser til Kuware-familien i Khan Younis som fikk sitt hjem bombet tirsdag fordi et av familiemedlemmene er aktiv i Hamas.

Familien skal ha blitt varslet av Israel over telefon 80 minutter før angrepet, men familien samlet seg likevel på hustaket fordi de ikke trodde Israel ville angripe. Åtte personer ble drept, inkludert to barn, og 28 såret i bombingen av huset.

B'Tselem understreker at et telefonvarsel på forhånd ikke er nok til å frita de militære fra sitt ansvar for å unngå at sivile blir drept.

Norges utenriksminster Børge Brende, er også krystallklar på at det strider mot folkeretten at sivile blir rammet av en slik konflikt. 

– Norge tar avstand fra rakettangrepene fra Hamas, men jeg legger stor vekt på at Israel må trå varsomt. Partene må komme fram til en våpenhvile. Det strider mot internasjonal rett å slå tilbake med styrker som ikke står i forhold til de angrepene man selv blir utsatt for, sier Brende til TV 2.

Minst 75 mennesker på palestinsk side er drept siden den militære operasjonen mot Hamas og Gaza. De fleste av dem er sivile og mange er barn.

Gaza er ett av verdens tettest befolkede områder, og det er ikke mulig å angripe såkalte strategiske mål mot Hamas-aktivister uten at sivile også blir rammet. 

Det bor 1,8 millioner mennesker på et lite område og bombene og granatene som brukes treffer mange militære mål, men de vil også ramme sivile.

Rakettene som skytes opp fra Gaza mot Israel har hittil kun forårsaket materielle skader. Rakettene skytes som regel ned før de slår ned, men rester av dem har i noen tilfeller ramlet ned og gjort skader på biler og bygninger.

Israelske styrker står klare på grensen og vurderer å invadere Gaza med bakkestyrker.

– Vi får se hva dagene bringer, men man vet at en bakkeinvasjon vil være farlig for de israelske soldatene, sier Græsvik fra Jerusalem.  

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2