ISIS angriper Iraks største oljeraffineri

Anlegget i Baiji blir angrepet med automatvåpen og bombekastere. Oljeanalytikere er svært bekymret over utviklingen.

Opprørssoldater fra ISIS sjekker en forlatt irakisk pansret bil nord i Irak. Mange irakiske soldater i sunnidominerte områder, deserterte da ekstremistgruppen slo til.  AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS
Opprørssoldater fra ISIS sjekker en forlatt irakisk pansret bil nord i Irak. Mange irakiske soldater i sunnidominerte områder, deserterte da ekstremistgruppen slo til.  AFP PHOTO / HO / ALBARAKA NEWS

Opprørssoldater fra den sunnimuslimske ekstremistgruppen ISIS angriper Iraks største oljeraffineri Baiji, opplyser sikkerhetskilder. Flere lagre skal ha blitt ødelagt.

– Opprørere har greid å bryte seg inn i raffineriet. Nå kontrollerer de produksjonsenheter, administrasjonsbygningen og fire kontrolltårn. Dette er 75 prosent av raffineriet, sier en tjenestemann som befinner seg inne på anlegget.

Også ansatte på raffineriet bekrefter angrepet, som blant annet er begynt med bruk av bombekastere og maskingevær. Raffineriet ligger nord i Irak. Tjenestemannen sier at kampene mellom opprørere og sikkerhetsstyrker fortsetter ved det største kontrollrommet.

Vil gi økte olje- og bensinpriser

Raffineriet er en av de største inntekstkildene til Irak. Produksjonen er så stor, at det vil trolig påvirke verdens oljepriser hvis det holdes stengt over tid.

– Det som skjer i Irak nå er noe av det man fryktet mest, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt. Økte oljepriser vil bremse veksten i verdensøkonomien, men også norske bilister vil få svi på pungen.

– Nå begynner det å bli fysiske ødeleggelser på infrastrukturen. Da begynner scenarioet å utarte, sier Saltvedt til NTB.

Som analytiker i Nordea Markets følger hun islamistenes frammarsj i Irak med bekymring og mener situasjonen har nådd en ny fase.

Når opprørere angriper oljeinstallasjoner, tar det mye lengre tid å få det opp å gå igjen. Dessuten blir utenlandske investorer og oljeselskaper skremt, påpeker Saltvedt.

– Før det blir mer ro, vil selskapene være forsiktig med å investere mer penger i Irak, sier Saltvedt.

Angrepet begynte klokken 4 natt til onsdag lokal tid, som tilsvarer klokken 3 norsk tid, mot to av hovedportene til anlegget. En granat traff et lager for reservedeler, og store mengder røyk stiger opp fra bygningen.

Sikkerhetsstyrker evakuerte utenlandske ansatte fordi man fryktet et angrep. Raffineriet har vært beleiret av sunnimuslimske, militante ekstremister siden i forrige uke, og ble stengt tirsdag på grunn av sikkerhetssituasjonen. 

Utlendinger bortført

En gruppe på 15 tyrkiske bygningsarbeidere er blant 60 utlendinger som er blitt bortført nær byen Dor, mellom Selahaddin og Kirkuk, melder nyhetsbyrået Dogan. Byrået siterer en arbeider som klarte å flykte. Det er uklart nøyaktig når bortføringen skjedde.

ISIS har som mål å opprette en sunnimuslimsk stat styrt etter sharialover i områdene mellom som strekker seg fra Syria, Jordan og Irak. De har på brutalt vis brukt vold, terrror og henrettelser for å få kontroll over det etninsk, religiøst og politisk splittede Irak. 

– Terrorister er ikke religiøse

Iraks politiske ledere, både shiamuslimske og sunnimuslimske, møttes tirsdag bak lukkede dører for å diskutere den dramatiske utviklingen i landet.

Blant lederne som deltok på møtet var Iraks shiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki, og den tidligere presidenten i nasjonalforsamlingen, sunnimuslimen Usama al-Nujaifi.

Etter møtet kom lederne med en felles bønn til det irakiske folk om å stå samlet og forsvare statens suverenitet og verdighet.

– Terroristgrupper representerer verken sekter eller religiøse retninger, sa tidligere statsminister Ibrahim al-Jafaari.

De politiske lederne advarer mot sekterisme og slår samtidig fast at det kun er sikkerhetsstyrkene som har lov til å bære våpen. Samtidig har statsministeren lovet at alle sivile som verver seg skal få utdelt våpen. 

De irakiske shiamuslimenes åndelige overhode, storayatolla Ali al-Sistani, oppfordret i forrige uke landets shiamuslimer til å væpne seg for å «kjempe mot terroristene» og forsvare «sitt folk og sine hellige steder».

Tusenvis verver seg

Tusenvis av menn - og noen kvinner - verver seg for å kjempe mot terroristgruppen som har tatt kontroll over flere byer. Trolig vil irakiske styrker slå til mot storbyen Mosul nord i landet, som har vært kontrollert av ISIS siden forrige uke, innen kort tid.

Dette kan bli et blodig slag, og man frykter at dette bare er begynnelsen på en lang og vond borgerkrig i det splittede Irak.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2