Landbruksbrudd mellom regjeringen og støttepartiene

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt natt til fredag landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden torsdag kveld.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug holder tale under FrP sitt landsmøte på Gardermoen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug holder tale under FrP sitt landsmøte på Gardermoen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

KrF og Venstre beklager sterkt at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene.

Etter det TV 2 erfarer, var KrF og Venstres krav 250 millioner over statens første tilbud. De to partiene ønsket en styrket miljøprofil og fortsatt variert bruksstruktur.

KrF og Venstre kom et stykke på vei med regjeringspartiene på struktur, men ikke langt nok på midler.

– Vi var ganske nære, så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen, men ikke tempo og omfang og ikke minst at landbruk er en del av samarbeidsavtalen, sier Line Henriette Hjemdal (KrF) og Terje Breivik (V).

Forhandlingsviljen var for liten, mener de to. Venstre og KrF står nå fritt til å fremme egne forslag i Stortinget.

Torsdag var det klart at Arbeiderpartiet ikke slutter seg til tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er et tilbud vi oppfatter er i strid med Stortingets tidligere vedtak om å ha et landbruk over hele landet, og samtidig også øke norsk matproduksjon, sier landbrukspolitisk talsmann Knut Storberget (Ap) til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer snakket de fire partiene både om rammene og innretningen på jordbruksoppgjøret.

(TV 2/NTB)