Snowden konfronterte Putin på direktesendt TV

Måtte svare på om Russland masseovervåker befolkningen.

ØNSKET SVAR: Den amerikanske varsleren Edward Snowden dukket opp gjennom videolink på et direktesendt TV-show i Russland, hvor president Vladimir Putin måtte svare på hvorvidt landet masseovervåker innbyggerne. FOTO: NTB Scanpix
ØNSKET SVAR: Den amerikanske varsleren Edward Snowden dukket opp gjennom videolink på et direktesendt TV-show i Russland, hvor president Vladimir Putin måtte svare på hvorvidt landet masseovervåker innbyggerne. FOTO: NTB Scanpix

På direktesendt russisk TV under en årlig spørretime med president Vladimir Putin, dukket plutselig Edward Snowden opp gjennom en videokonferanse. 

Han spurte presidenten om Russland masseovervåker befolkningen slik USA har gjort ifølge dokumenter Snowden selv har lekket. 

Putin svarte at landet har en strengt regulert lov i forbindelse med overvåkning og at de ikke har utstyr til å kunne overvåke slik Snowden hevder USA har gjort. 

Snowden bor for tiden i Moskva og er på flukt fra amerikansk politi.

Putin mener Nato tvang ham til å handle på Krim

Under den samme spørretimen hevdet Putin at Russlands annektering av Krim er dels et svar på Natos utvidelser østover.

– Når infrastruktur fra en militærblokk nærmer seg våre grenser, vekker det bekymring og spørsmål hos oss, sa Vladimir Putin da han torsdag holdt den årlige seansen der han svarer på spørsmål fra befolkningen på direktesendt fjernsyn.

– Vår beslutning om Krim bygget delvis på en vurdering av hva som ville skjedd dersom vi ikke hadde gjort noe, sa han.

Hadde Russland latt være å gripe inn, ville Nato før eller siden ha innlemmet Ukraina i alliansen og sagt «Dette har ingenting med dere å gjøre», ifølge Putin.

Ifølge den russiske presidenten har Nato spist seg inn i Russlands «interessesfære» gjennom sine utvidelser østover.

I sin fjernsynsseanse gjorde Putin det klart at Russland ikke ville la seg presse ut av svartehavsområdet. Russlands svartehavsflåte ligger lengst sør på Krim-halvøya, som russerne nå har annektert.

Vil unngå ytterlige konflikt

Russlands president Vladimir Putin innrømmet torsdag at russiske soldater var aktive på Krim-halvøya i forkant av Russlands annektering.

Det er første gang den russiske lederen har erkjent at russiske soldater ble utplassert på halvøya før annekteringen.

– Vi måtte ta uunngåelige skritt for å forhindre en utvikling lik den vi nå ser sørøst i Ukraina, sa Putin.

– Våre tropper støttet selvfølgelig opp om selvforsvarsstyrkene på Krim, sa han.

Innrømmelsen kom i forbindelse med en årlig fjernsynsseanse der Putin svarer på spørsmål fra vanlige folk.

Putin fastholdt imidlertid at russiske soldater ikke er aktive i aksjonene som nå pågår øst i Ukraina. Påstander om dette er «nonsens», sa han.

Pågrepet russiske statsborgere

Ukrainske myndigheter sier de har pågrepet et titall russiske statsborgere, alle med etterretningsbakgrunn.

– Vi har rundt ti russere, med russiske pass, som er arrestert, sa en talskvinne for den statlige sikkerhetsvesenet da hun ble bedt om å kommentere den russiske presidenten Vladimir Putins uttalelser om russisk innblanding i krisen i Ukraina.

– De har alle hatt erfaring innenfor etterretningsarbeid og er under etterforskning, tilføyer hun.

(NTB / TV 2)

Mer innhold fra TV 2