Regjeringen legger DLD på is

Regjeringen stanser arbeidet med datalagringsdirektivet etter EU-domstolens knusende dom over det omstridte direktivet denne uken.

PÅ STORTINGET: Statsminister Erna Solberg etter den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ STORTINGET: Statsminister Erna Solberg etter den muntlige spørretimen på Stortinget i Oslo onsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det bekrefter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) overfor Dagbladet.

– Regjeringen tar domstolsvedtaket i EU til følge og legger arbeidet med datalagringsdirektivet på is. Vi sender brev til Stortinget om det i dag, sier samferdselsministeren fredag.

EU-domstolen i Luxembourg erklærte tirsdag datalagringsdirektivet for ugyldig og mener det bryter med EU-borgernes grunnleggende rettigheter.

Direktivet er med støtte fra Høyre og Arbeiderpartiet vedtatt innført i Norge.

I brevet heter det at: «Regjeringen vil gå grundig gjennom dommen for å se om det er behov for å gjøre endringer i reglene for datalagring fra april 2011. .... Datalagringsreglene vil heller ikke tre i kraft fra 1. juli 2014. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om saken på egnet måte»

Les brevet fra statsministeren til Stortinget

Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne krevde torsdag full stans i iverksettelsen av direktivet som følge av EU-domstolens avgjørelse.

- Dette er en seier for personvernet. EU-domstolen har slått fast at direktivet innebærer brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Nå er det avgjørende at direktivets innhold og bestemmelser ikke gjennomføres i Norge, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja i en pressemelding.

- Når regjeringen nå utarbeider et nytt forslag til datalagringslov, setter vi vår lit til at regjeringen og Fremskrittspartiet utarbeider en lov som ivaretar enkeltmenneskets integritet og faktisk tar kriminelle - ikke bare overvåker alle, sier han. (TV 2©NTB)

Mer innhold fra TV 2