– Stoltenberg favoritt til å bli ny generalsekretær i NATO

Jens Stoltenberg er den fremste kandidaten til jobben som ny generalsekretær i NATO, ifølge den italienske avisen La Repubblica.

FAVORITT: Jens Stoltenberg.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FAVORITT: Jens Stoltenberg.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Danmarks Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær går ut i sommer.

TV 2 får bekreftet at Stoltenberg er kandidaten til både USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. 

Obama skal ha satt mye inn på å få Stoltenberg som kandidat.  

– Hyggelig å bli nevnt

Jens Stoltenberg selv vil verken avkrefte eller bekrefte at han er aktuell som ny generalsekretær i NATO.

– Etter valget har jeg blitt nevnt som et mulig navn til ulike stillinger. jeg har svart det samme hver eneste gang, at jeg verken bekrefter eller avkrefter mitt navn. Det gjelder også i denne spekulasjonen, sier Jens Stoltenberg til TV 2.   

– Det er alltid hyggelig å bli nevnt i ulike sammenhenger. Det har jeg sagt også i alle andre sammenhenger jeg har blitt nevnt de siste månedene. Det at jeg nevnes i en sammenheng med andre navn, er ikke det samme som at jeg er kandidat. Jeg verken bekrefter eller avkrefter det, sier Jens Stoltenberg.

Ledig til høsten

Toppjobben blir ledig til høsten, da danske Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær er over. 

– Jeg tror vi må venne oss til fremover at det vil gå endel rykter om en så dyktig og internasjonalt anerkjent politiker som Jens Stoltenberg. Men vi har en god tradisjon i Utenriksdepartementet om at vi ikke spekulerer på den type rykter, sier utenriksminster Børge Brende (H).

(TV 2/ NTB)