Dansk regjeringskrise: – Virkeligheten overgår fantasien

Det danske partiet SF forlater regjeringen, og partiets leder går av, ifølge flere danske medier.

TREKKER SEG: Annette Vilhelmsen, opplyste på en pressekonferanse torsdag at hun trekker seg som leder for det danske partiet SF, og at partiet går ut av regjering. (Foto: Dansk TV 2)
TREKKER SEG: Annette Vilhelmsen, opplyste på en pressekonferanse torsdag at hun trekker seg som leder for det danske partiet SF, og at partiet går ut av regjering. (Foto: Dansk TV 2)

Leder for partiet, Annette Vilhelmsen, trekker seg, og det innkalles til ekstraordinært landsmøte, melder dansk TV 2

– SF går ut av regjering, sier Vilhelmsen på en pressekonferanse torsdag formiddag. 

SF har seks ministere i den danske treparti-regjeringen.

– Vi vil alltid søke etter maksimal innflytelse, men vi er ikke i regjering for enhver pris. Det kan aldri bli selve målet, sier Vilhelmsen på pressekonferansen. 

– Virkeligheten overgår fantasien

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen fra det danske partiet Venstre, sier til dansk TV 2 at han er sjokkert over situasjonen.

– Det hele virker veldig kaotisk og uprofesjonelt. Virkeligheten overgår fantasien, og jeg tror ikke manusforfatterne i Borgen kunne ha funnet på det hendelsesforløpet vi har sett, sier den tidligere statsministeren. 

Statsministeren med ultimatum

Ifølge SF-medlem Özlem Cekic har statsminister Helle Thorning-Schmidt stilt partiet et ultimatum: 

Dersom bare én av deres partimedlemmer stemmer mot regjeringens linje i salget av DONG Energy, må partiet ut av regjeringen. 

Statsminister Thorning-Schmidt sier at hun ikke har truet eller stilt noe ultimatum til SF i forbindelse med krisen som utviklet seg partiet.

– Jeg har ikke stilt noen ultimative krav eller truet SFerne. Jeg har ikke på noen måte truet med den slags, sa hun på en pressekonferanse i København torsdag.

Stor intern uenighet

I de siste ukene har det vært intern uenighet og massiv kritikk i SF, etter at det ble besluttet å selge en stor del av aksjene i det statlig eide energiselskapet DONG Energy til Goldman Sachs.

– SF kan ikke opptre som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd, sier SFs kulturpolitiske talsmann Ole Sohn, tidligere partiets gruppeleder i Folketinget.

Han uttalte seg på vei inn i Folketinget for å delta i avstemningen om Dong Energy. Det er spørsmålet om kapitalutvidelse i selskapet som har utløst dramaet i SF.

Krisemøte onsdag kveld

Partiets landsledelse og representantene i Folketinget var onsdag kveld samlet til krisemøte i København. Møtet ble innkalt etter at kritikken internt i partiet eskalerte voldsomt. 

Karina Lorentzen Dehnhardt trekker seg som fungerende gruppeformann i det danske partiet SF, i protest mot partiets linje i salget av DONG Energy, ifølge den danske avisen BT. Dette skriver Lorentzen Dehnhardt på sin Faceboook-side. 

Mer innhold fra TV 2