Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe

Her er oppskriften på å ende opp med bruktbilen fra helvete.

Det å kjøpe bruktbil er ikke alltid bare basert på fornuft. Riktignok er det ofte penger å spare, sammenlignet med å kjøpe en helt ny bil. Men likevel er det mye som kan gå galt.

Veldig mye til og med, hvis følelsene får ta overhånd fordi du har "forelsket" deg helt i en spesiell bil.

Her kommer en liten oppskrift på hvordan du på best mulig måte sikrer at du IKKE gjør et bra bruktbilkjøp.

Les og anse deg selv som advart!

LES OGSÅ: Er det smart å bruktimportere bil?

1. Bruk mer enn du hadde planlagt:

Du sitter på Internett og kikker etter biler i det prisleiet du har bestemt deg for å handle i. Men så dukker det opp en flottere bil med litt mer utstyr og litt lavere kilometerstand – som bare koster 150.000 kroner mer. Pytt sann, tenker du, det er jo egentlig bare småtteri i den store sammenheng. Og jeg kan jo bare fordele summen på litt lengre tid, 7 eller 10 år for eksempel.

Dessuten trøster du deg med at det finnes massevis av kredittkort i fine fager å velge mellom om det skulle bli litt trang økonomi...

LES OGSÅ: Slik pruter du på bilen

2. La deg rive med:

Plutselig finner du den perfekte bilen. I stedet for å sjekke litt mer ringer du og overøser selger med din beundring av salgsobjektet. Så avslutter du samtalen med: Du har vel ikke noe å gå på når det gjelder pris, på den doningen der! Det skjønner jo jeg også...

3. Dropp prøvekjøringen

Siden bilen står på et forlatt fiskevær i Narvik er det litt langt unna for å se og prøvekjøre den. Men siden selger lover at den 14 år gamle Renaulten med 280.000 kilometer på telleren er "som ny", signerer du kontrakt på mail og overfører 40.000 i depositum. Så setter du deg på flyet for å hente bilen.

LES OGSÅ: Bruktbilkunder blir svindlet

4. Ikke sjekk UNDER bilen og i motorrommet

Under bilen? Hvorfor det, det er det jo ingen som ser. Om det er noe rust og lekkasjer her, så vil det neppe ha noen betydning for gutta og jentene på stripa, de vil jo bare se de lekre dødningskallene som er lakkert på panseret. Dessuten er du ikke i tvil om at rust er en smal sak å fikse selv med litt pussepapir, kitt og en boks med lakk.

Du er for øvrig overbevist om at oljelekkasje er et fenomen som skjer alle andre, og absolutt ikke noe du trenger å bekymre deg for.

5. La være å skrive kontrakt

Siden bilen uansett skal være som ny, antar du at det ikke noen nevneverdige fallgruver å bekymre seg for. Kontrakt er uansett bare et stykke papir – så det dropper du lett. Tid spart...

LES OGSÅ: Hjelp - bilen min var pantsatt for 661.490 kroner

6. Heftelser er det ingen grunn til å sjekke

Du er naturligvis hellig overbevist om at alle nordmenn er like ærlige som dagen er lang. Hvis noen skal selge bilen sin, så vil naturligvis eventuelle heftelser bli innløst ved salg. Derfor er det bortkastet tid og ressurser å sjekke opp om det er noe gjeld på bilen.

7. Servicehefte trengs ikke

Du reagerer ikke på at det mangler servicehefte på bilen, for selger har sagt at han har en kompis som "liker å skru", og at denne kompisen har fikset nødvendige oljeskift og reparasjoner de siste 9 årene.

LES OGSÅ: Han ble lurt trill rundt av bruktbilselger

8. Dropp å sjekke markedet:

Det viktigste er ikke at du finner en bil til riktig pris i forhold til resten av markedet, men at den bilen du ender opp med har de desidert kuleste felgene, det feteste ettermonterte stereoanlegget og er trimmet nok til å flise en Porsche oppover E6.

Ikke sjekk tester, forbrukerundersøkelser eller snakk med fagfolk – dette kan du ganske sikkert best selv, etter å ha snakket med en kompis som har sett mye på Top Gear.

9. Sikkerhetsutstyr er oppskrytt

Airbag og ESP er sikkert kjekt det, men du vil heller få ha en 5 år eldre bil som gjør 0–100 km/t 0,2 sekunder kjappere og har fetere lyd i eksosanlegget.

LES OGSÅ: Vognkortet: Pass på at du ikke mister dette

10. Tro på blindt på annonseteksten

Du er sikker på at i annonsene der det står at "bilen er påkostet 250.000 i diverse uforutsette reparasjoner siste tre månedene, så her er alle kostnader tatt", er et tegn på at du skal slippe unna slike kostnader selv. Og siden det står nederst i annonsen at "dette er et kupp", så antar du bare at det må stemme.

LES OGSÅ: Trodde han kjøpte bil - tapte en halv million

Sånn, dette er vår lille 10-punkts oppskrift på å kjøpe katta i sekken. Men det finnes naturligvis mange andre punkter også.

Vi tviler ikke på at våre lesere har noen gode ideer å supplere med. Så ikke vær beskjeden – bruk kommentarfeltet, folkens!

LES OGSÅ: Ville du skjønt at denne annonsen er svindel?